Komisařka Redingová navrhuje snížit ceny pro roamingové sms

04.09.2008
čtk

Evropská komisařka pro informační společnost a média Viviane Redingová zveřejnila dlouho očekávané návrhy na novou regulaci roamingových služeb mobilních operátorů. Podle něj by se ceny mobilních textových zpráv, posílaných z jednoho státu EU do jiného, snížily přibližně o dvě třetiny. Jedna sms by tak vyšla na 11 eurocentů, tedy zhruba 2,70 Kč.

Každý rok se přes hranice členských států unie odešle kolem 2,5 miliardy textových zpráv. Jedna SMS posílaná do zahraničí přijde odesilatele přibližně na desetinásobek ceny vnitrostátních sms. Nyní stojí taková zpráva průměrně 29 eurocentů. V červenci Redingová kritizovala, že z příjmu za tyto roamingové sms zprávy mají operátoři čistý zisk 97 procent.

Kromě regulace cen roamingových sms by podle návrhu mělo být o tři roky do roku 2013 prodlouženo cenové omezení roamingových hovorů. Součástí návrhu je i cenový strop pro prohlížení internetu přes mobil či laptop, a to jedno euro za megabajt. Tato sazba by se vztahovala také na stahování dat či zasílání elektronické pošty. V současnosti je tato cena kolem tří až čtyř eur.

Redingová také požaduje, aby operátoři začali počítat provolaný čas od 31. vteřiny místo po uplynutí jedné minuty. Toto opatření by tak ušetřilo zákazníkům peníze za velmi krátké hovory. Tento návrh ale v unii zřejmě rozvíří diskusi, protože některé státy již zákonem požadují, aby se provolaný čas počítal na vteřiny od samého začátku hovoru.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek