Evropa zkoumá plod baobabu, brzy bude na pultech

19.08.2008
čtk

Brusel dal souhlas k tomu, aby se už brzy mohl na pultech obchodů v zemích Evropské unie objevit plod baobabu. Tato novinka potěšila Senegalce, kteří tyto plody plné vitamínů sbírají odjakživa a používají je k mnoha účelům, napsala agentura AFP. Podle pravidel EU musí mít každý nový produkt, tedy produkt, který se v zemích unie neprodával před rokem 1997, zvláštní povolení, aby mohl vstoupit na trhy zemí EU.

Dvacet „stromů života“, což je jiný název pro baobab, obklopuje Delphinin dům v obci Thiawe Thiawe ve středozápadní části země. „Plody baobabu jsem sbírala vždy, již od malička,“ vypráví jednačtyřicetiletá pěstitelka.

Její finanční poměry se poněkud zlepšily, když začala prodávat oválné plody baobabu senegalské společnosti Baobab Fruit Company. Předtím se starala o prodej své sklizně sama. Doufá, že jí přístup na evropský trh umožní pohlížet do budoucnosti s větším klidem.

Baobab Fruit Company o sobě prohlašuje, že je v Senegalu jediná, která průmyslově zpracovává sušenou dřeň plodu baobabu používanou pro výrobu kosmetiky či potravinových doplňků. Baobab je v Senegalu tak rozšířen, že se stal jeho státním znakem. Vesničané používají celý strom života kromě dřeva. Jeho plody se jedí, jeho kůra slouží k výrobě provazů, jeho listy se užívají pro pověstné tonizační účinky. Plody baobabu rovněž pojídají opice, také proto se mu říká opičí chléb.

Podle Mezinárodního střediska pro málo využívané kultury na Southamptonské univerzitě v Británii je opičí chléb zřejmě plodem budoucnosti, protože je bohatý na vitamíny C, B1, B2 a zároveň je silným antioxidantem. Vědci dokonce tvrdí, že má třikrát více vitamínu C než pomeranče a více vápníku než sklenka mléka.

„Opičí chléb je dobrý na bolesti břicha,“ ujišťuje Aloyse Tine, který rovněž prodává Baobab Fruit Company podlouhlé ovoce nakyslé chuti. Je to pro něho další příjem, který mu prý umožňuje posílat děti do školy.

Opičí chléb dokázal rovněž vzbudit zájem neziskové organizace PhytoTrade Africa, která propaguje vyvážený obchod s přírodními produkty. V roce 2006 zahájil PhytoTrade Africa proces, který v červenci vedl k tomu, že Brusel povolil opičí chléb v Evropské unii.

„Otevření evropského trhu bude znamenat zřejmě hodně pro chudá venkovská společenství, neboť jim dá zdroj příjmu, jenž může změnit jejich každodenní život,“ soudí Cyril Lombard z PhytoTrade.

Baobab Fruit Company uvádí, že již v posledních týdnech zaznamenala více zájmu o své výrobky. „Obvykle se sklízí 150 až 200 tun. V posledních týdnech máme obrovské množství objednávek,“ prohlašuje Laudana Zorzellová, obchodní zástupkyně Baobab Fruit Company pro Afriku. „Příští sklizeň může být desetkrát vyšší než předešlá,“ soudí.

Baobab se v Senegalu nepěstuje ve velkém. Baobab Fruit Company tedy spolupracuje s obcemi a organizacemi, aby získala plody od jednotlivých pěstitelů. Jen v Senegalu bychom mohli získat 13.000 tun plodů ročně, odhaduje Laudana Zorzellová. Podle ní budou evropské zemědělské a potravinářské společnosti ještě asi osm měsíců tyto africké plody zkoumat, než budou moci Evropané objevovat jejich chuť v cereálních tyčinkách nebo v ovocných nápojích.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek