Studie: účty domácností za paliva se zvednou dvojnásobně

30.06.2008
čtk

Pokud má Evropská unie splnit své ambiciózní plány v boji s klimatickými změnami, zvednou se do roku 2020 účty domácností za paliva na dvojnásobek. Vyplývá to ze studie konzultační firmy Accenture, na kterou odkazuje list European Voice.

EU si loni v březnu po zdlouhavých jednáních vytkla za cíl snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů nejméně o pětinu proti roku 1990. Využití obnovitelných zdrojů se má naopak navýšit na 20 procent z asi 8,5 procenta v roce 2005.

Evropská komise letos vypracovala takzvaný energeticko-klimatický balíček, který obsahuje řadu návrhů opatření. O konečné podobě balíčku se nyní jedná.

Studie firmy Accenture analyzuje, zda je unie schopná zmiňovaným cílům dostát a na kolik ji to přijde. Podle analytika Luca Cesariho to možné je, avšak domácnosti za to citelně zaplatí. Průzkum mezi 6000 domácností ukázal, že lidé jsou připraveni platit víc pro řešení problému klimatických změn. Je to však o tom kolik, dodal Cesari.

Cesari zdůraznil, že výsledky studie by nyní mohly být jiné, protože v poslední době výrazně stouply ceny pohonných hmot.

Evropská komise odhaduje, že náklady na dosažení ekologických cílů každého občana unie přijdou týdně asi na tři eura. Celková jejich výše by pak měla do roku 2020 dosáhnout 60 miliard eur.

Podle studie Accenture se v případě paliv může účet domácností vzrůst zhruba na tří a půl násobek. Studie vychází i z nedávného průzkumu mezi britskými domácnostmi. Tam je prý možné, že se účet z asi 600 eur ročně navýší na přibližně 1750 eur.

Takový skok je ale nepřijatelný, takže studie přišla i s alternativním scénářem. Ten má EU umožnit se cílům přiblížit a zároveň udržet růst palivových nákladů britských domácností do výše jen kolem 1200 eur. Scénář je založen na rozvoji šetrnějších technologií a počítá s jejich ještě výraznější podporou od Evropské unie.

Sdílet tento příspěvek