Francie: EU musí přehodnotit politiku vůči biopalivům

30.06.2008
čtk

Cíl Evropské unie, aby biopaliva do roku 2020 tvořila deset procent spotřeby pohonných hmot, se zřejmě odloží. Staví se proti tomu stále více členských zemí.

Stanovený cíl pro biopaliva je pravděpodobně omylem, řekla francouzská státní tajemnice pro životní prostředí Nathalie Kosciusko-Morizetová. Pravděpodobně budeme nuceni zpochybnit nebo odložit desetiprocentní cíl, řekla tajemnice. O přehodnocení cíle u biopaliv se však podle ní zatím nejedná. Francie zítra převezme na půl roku předsednictví Evropské unie.

Tento měsíc se pro revizi postoje EU k biopalivům vyslovila Itálie, námitky vyjádřila rovněž britská vláda, která tento týden zveřejní dlouho očekávanou zprávu o dopadech unijní politiky biopaliv.

Pochybnosti v posledních dnech vyjádřil i český ministr zemědělství Petr Gandalovič. Podle něj je nutné znovu prověřit, zda jsou biopaliva pro ekologii skutečným přínosem, a analyzovat, zda přimíchávání biosložek do pohonných hmot zvyšuje ceny potravin.

Podle Kosciusko-Morizetové by cíle v podobě kvóty mohlo nahradit stanovení přísných ekologických a sociálních kritérií pro biopaliva a upřesnit, jaká úroveň jejich využití by byla schůdná. Za jedno z kritérií Kosciusko-Mirozetová označila nutnost zajistit, aby biopaliva nevytlačovala produkci potravin.

Vzrůst spotřeby biopaliv podporovaných vládními nařízeními a subvencemi provází stále ostřejší kritika. Prudký nárůst spotřeby těchto produktů ve vyspělých zemích v posledních letech podle kritiků přispěl k výraznému vzestupu cen potravin a letošní potravinové krizi v nejchudších zemích.

Vědecké studie také zjišťují, že biopaliva z potravinových plodin spotřebovávají více energie, než dodávají, a jejich vyhlašovaný vliv na snižování emisí skleníkových plynů je přinejmenším pochybný.

Sdílet tento příspěvek