Sarkozy chce navrhnout Ukrajině partnerství s EU

29.05.2008
čtk

Francie během svého předsednictví Evropské unie v letošním druhém pololetí navrhne Ukrajině partnerství s EU, jež by mohlo posléze vést k jejímu členství.

Prohlásil to dnes francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který je na jednodenní návštěvě Polska. Oznámil rovněž, že Francie od 1. července otevře občanům osmi nových členských zemí EU včetně Česka svůj pracovní trh.

Francie podle něj vidí v Polsku významnou evropskou zemi a blízkého spojence v rámci Evropské unie, se kterým chce upevnit vztahy. Sarkozy podepsal s prezidentem Lechem Kaczyńským podle očekávání dohodu o strategickém partnerství.

Uzavření strategického partnerství nám umožní lépe spolupracovat v oblastech jako je zemědělství nebo energetika, pro něž byly vytvořeny francouzsko-polské pracovní skupiny, vysvětlil novinářům Sarkozy, kterého přijal i šéf polské vlády Donald Tusk.

Francie považuje Polsko také za hlavního strategického partnera ve svém projektu posilování obranyschopnosti Evropy, která je jednou ze čtyř priorit jejího předsednictví EU. Postoje našich zemí se široce shodují a během francouzského předsednictví budeme těsně spolupracovat, řekl Sarkozy a vyjádřil přesvědčení, že angažovanost obou zemí přispěje k posílení obranyschopnosti Evropy a euroatlantického partnerství.

Francouzský prezident před ukončením návštěvy také vystoupil před oběma komorami polského parlamentu, kde vyzdvihl roli Polska v Evropě. Pro náš kontinent není jiné alternativy než Evropská unie a v této unii má Polsko se svými 38 miliony obyvatel prvořadou roli, prohlásil Sarekozy, za což sklidil potlesk polských zákonodárců.

Sarkozy dnes podle očekávání oznámil úplné otevření francouzského pracovního trhu Polákům a občanům dalších sedmi postkomunistických zemí, které v roce 2004 vstoupily do EU (Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Slovinsko, Lotyšsko, Litva a Estonsko). Pro další dva členy přijaté v květnu 2004 – Kypr a Maltu – od začátku žádné omezení pro vstup na francouzský pracovní trh neplatilo. Naopak Bulharsko a Rumunsko, které byly do unie přijaty loni, budou mít vstup na francouzský pracovní trh nadále omezený.

Politika Nicolase Sarkozyho vůči Polsku je ve zřejmém kontrastu s politikou jeho předchůdce Jacquese Chiraka, který ostře kritizoval polskou zahraničněpolitickou orientaci na Spojené státy. Jde o druhou návštěvu Sarkozyho ve Varšavě od počátku jeho prezidentského mandátu, který začal před rokem.

Původní termín Sarkozyho návštěvy v Polsku byl 23. duben, ale byl podle listu Le Figaro odložen pro spory mezi prezidentem Lechem Kaczyńským a premiérem Donaldem Tuskem. Tusk se prý domníval, že Kaczyńskému se v programu návštěvy věnuje příliš mnoho místa. Francouzi prý nakonec tváří v tvář polským sporům ztratili trpělivost a návštěvu odřekli. Varšava to popřela, Paříž to odmítla komentovat.

Sarkozy má v polovině června navštívit také Prahu a i zde podepsat dohodu o strategickém partnerství obou zemí.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek