Katalánsko na suchu

29.05.2008
čtk

Katalánsko trpí suchem, Barcelona musí dovážet pitnou vodu tankery z nedaleké Tarragony i z Francie.

Patrně nejvíce šokujícím dokladem sucha panujícího ve Španělsku – natolik drsného, že donutilo Barcelonu dovážet pitnou vodu velkokapacitními tankery – jsou snímky kostela doposud pohřbeného pod vodní hladinou, který se vynořil z vysychající přehradní nádrže. Po téměř čtyři uplynulá desetiletí byla ze zatopené vesnice Sant Roma vidět jen zvonice kamenného kostela, vyčuhující z vody nedaleko zalesněných kopců údolí zaplaveného v 60. letech minulého století s cílem zajistit vodu Katalánsku. Letos vydala opadávající voda kostel z 11. století celý. Atrakce, jíž se stal, přilákala davy turistů, kteří postávají na prašném dně nádrže a okukují ho, píše agentura Reuters.

Vysychající přehradní nádrže působí katalánskému správnímu středisku Barceloně stále vážnější problémy. Po pověstných dubnových deštích jsou teď nádrže asi z 25 procent plné, jenže budou muset zajišťovat potřebu vody během horkého suchého léta. Mimořádná opatření tak budou jen o nějaký čas odložena.

Krátkodobý výhled je prozatím snesitelný. Podle oficiálních zdrojů však bez dovážení vody v cisternách vlaky nebo loděmi a kampaně za omezení plýtvání drahocennou tekutinou bude Barcelona možná poprvé od roku 1953 postižena omezením dodávek vody domácnostem.

V polovině května připlul do Barcelony tanker s 19.000 tunami vody z jihokatalánského města Tarragona. Během léta celkově lodi zajistí šest procent pitné vody pro 5,5 milionu lidí. Úřady se postarají o deset lodních nákladů vody z nedaleké Tarragony a francouzské Marseille a o výstavbu závodu na odsolování vody na jihu Španělska. Celkové náklady se odhadují na 40 milionů eur (asi 996,5 milionu korun) včetně 32,5 milionu na přístavní infrastrukturu ke zvládnutí dodávek vody.

Lodní přeprava vody je nouzovým řešením a ačkoliv na několik měsíců uhasí žízeň obyvatel, úřady se obávají, že by si stále častější velká sucha v oblasti Středomoří vynutí trvalejší opatření.

Ve druhém největším městě ve Španělsku platí už celé měsíce zákaz zalévání hadicemi, fontány vyschly a vypukly rozepře s jinými regiony o to, jak se o stále vzácnější vodu podělit.

Autonomní oblasti Murcie a Valencie pohrozily, že se obrátí na ústavní soud ohledně kontroverzního potrubí za 180 milionů eur (4,5 miliardy korun) vedoucího z delty řeky Ebro, které by mělo od října zásobovat Barcelonu životodárnou tekutinou.

Dlouhodobější odpovědí bude desalinační závod, označovaný perspektivně za největší v Evropské unii, který se staví na předměstí Barcelony a do provozu by měl být uveden v květnu 2009. Je jen jedním z několika, které se budují ve Španělsku nebo jsou ve stadiu plánování. Podle expertů budou v nadcházejících letech v oblasti Středozemního moře zapotřebí k odvrácení nepříznivého dopadu globálního oteplování. Závod, ze 75 procent financovaný Evropskou unií, zajistí Barceloně 20 procent potřebné vody.

Podle Stephanie Blencknerové ze Stockholmského mezinárodního institutu vody (SIWI) jsou závody na odsolování vody nákladné, nicméně pro evropské země finančně dostupné, a jsou vhodnější variantou než neustálé odvádění vody z řek jako Ebro. Země jako Španělsko musí v budoucnu zachycovat více dešťové vody, protože vinou klimatických změn se budou zhoršovat střídavá období nebývalého sucha a vydatných lijáků, míní odbornice.

Blenckner také prorokuje zvýšené napětí kvůli rostoucím potřebám turistického průmyslu pokud jde o vodu. Voda bude pro turistický ruch zásadní, což vyhrotí sociální důsledky, tak jak se to stalo v Maroku a Egyptě, tvrdí.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek