Kapitola 11: Hospodářská a měnová unie

19.05.2008
Podmínky přistoupení České republiky k EU uzavřené na kodaňském summitu EU v prosinci roku 2002, Kapitola 11: Hospodářská a měnová unie

Od počátku 90. let v byla v rámci zemí EU postupně vytvářena Hospodářská a měnová unie. Je to oblast jednotné měny v rámci jednotného trhu EU, kde se lidé, zboží, služby a kapitál pohybují beze všech omezení. Obchod mezi jednotlivými členskými státy představuje přibližně 60 % celkového objemu obchodu v EU. Tento trh bude fungovat efektivněji a bude komplexněji zajiš?ovat předpokládané přínosy v momentě, kdy vysoké transakční náklady spojené s převody různých měn a s nejistotami stability kursů budou odstraněny.

Pravidla, instituce a cíle HMU jsou stanoveny v Maastrichtské smlouvě, která nabyla účinnosti v roce 1993. Na jejím základě probíhá proces koordinace hospodářských politik členských zemí. Maastrichtská smlouva posílila tendenci k celkovému ozdravění veřejných financí. Stanovila závazné hranice pro výši deficitů i zadlužení veřejného sektoru (deficit veřejných rozpočtů do 3 % HDP, veřejný dluh do 60 % HDP a jako střednědobý cíl fiskální politiky dosahování rozpočtové pozice v blízkosti vyrovnanosti nebo v přebytku) a zakázala získávat úvěrové zdroje od centrálních bank.

V měnové oblasti byl vytyčen program zavedení jednotné měny, což lze chápat jako určité završení procesu vytváření jednotného trhu v rámci EU. Summit EU v prosinci 1995 stanovil pro novou měnu název euro. Její zavedení však není automatické, je nutno splnit tzv. konvergenční – maastrichtská kritéria. Euro bylo v první fázi na počátku roku 1999 zavedeno jako bezhotovostní měna, od roku 2002 má i hotovostní podobu a plně nahradilo národní měny ve 12 členských zemích. Euro odstraňuje vysoké transakční náklady spojené s převody různých měn a s nejistotami pramenícími z obav o stabilitu kursů. Snadnost porovnávání cen v eurech přispěje ke zvýšení konkurenceschopnosti firem a bude působit jako faktor stability.

Přistupující země nebudou zavádět jednotnou měnu v okamžiku vstupu, jsou však povinny vytvářet podmínky pro plnění maastrichtských kritérií, které zavedení eura umožní. Proto obdrží na zavedení společné měny dočasnou výjimku v souladu s čl. 122 Smlouvy o založení ES.

Shrnutí

Cílem vyjednávání o dané kapitole byla harmonizace legislativy ČR s acquis v oblasti fiskální a měnové politiky a zajištění nezbytných institucionálních struktur pro její uplatnění vyplývající z povinnosti ČR přistoupit plně k HMU. V souladu s článkem 109 Smlouvy o založení ES bude ČR po svém vstupu do EU považována za zemi, pro kterou platí přechodně výjimka pro přijetí EURa.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality