Kapitola 16: Malé a střední podniky

01.05.2008
Podmínky přistoupení České republiky k EU uzavřené na kodaňském summitu EU v prosinci roku 2002, Kapitola 16: Malé a střední podniky

Přestože řada malých a středních podniků je již nyní konkurenceschopná na trzích zemí Evropské unie, bude vstup České republiky do Evropské unie představovat pro většinu z nich zásadní změnu. Vstupem České republiky do Evropské unie se malé a střední podniky dostanou na jednotný vnitřní trh EU, což jim přinese jak nesporné výhody, tak i některé problémy a těžkosti.

Mezi hlavní výhody bude patřit stabilizace a zlepšení podnikatelského prostředí, zvýšení právní ochrany podnikání, přístup na rozsáhlý trh zboží bez vnitřních hranic, snadnější přístup ke kapitálu, zlepšení možnosti investování v zemích Evropské unie, jasná pravidla hospodářské soutěže, snazší přístup k veřejným zakázkám, vyšší mobilita pracovníků, jednotné celní předpisy, zjednodušení certifikace výrobků a účast na společných programech Evropské unie. Vstupem České republiky do Evropské unie dostanou malé a střední podniky rovněž příležitost využívat prostředků ze strukturálních fondů a z Fondu soudržnosti EU.

V souvislosti se vstupem se pravděpodobně budou nejdynamičtěji rozvíjet technologicky orientované firmy s proexportním výrobním programem, kterým se usnadní přístup na trh členských zemí EU. Lze očekávat, že tyto inovační firmy se budou v ještě větší míře prosazovat na trhu jak svými finálními produkty, tak i jako subdodavatelé velkých zahraničních firem. Předpokládá se, že by se měl dynamicky rozvíjet sektor služeb, kterému se po vstupu ČR do EU ještě více otevře přístup na tamní trh.

Shrnutí

Jedná se důležitou a přitom dlouhodobě bezproblémovou kapitolu, což dokumentuje mimo jiné skutečnost, že žádná zvláštní realizační nebo podpůrná opatření nejsou v dané oblasti zapotřebí. Státní politika rozvoje malého a středního podnikání byla zpracována Ministerstvem průmyslu a obchodu. Tato politika stanovila střednědobé cíle, které se promítají do podpůrných programů pro malé a střední podniky, které jsou každoročně aktualizovány a schvalovány českou vládou.

Čeští podnikatelé mohou kromě toho již dnes využívat celé řady programů, které přímo financuje Evropská unie anebo s jejím přispěním český stát. Pro subjekty z ČR je například otevřen Víceletý program pro podniky a podnikání na období 2001 – 2005, který poskytuje malým a středním podnikům mimo jiné celou řadu příležitostí k navazování mezinárodních kontaktů.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality