Kapitola 17: Věda a výzkum

30.04.2008
Podmínky přistoupení České republiky k EU uzavřené na kodaňském summitu EU v prosinci roku 2002, Kapitola 17: Věda a výzkum

ČR je v této oblasti zapojena do spolupráce s EU již od počátku 90. let, formou nejprve dílčí, od roku 1997 plnou účastí v rámcových programech výzkumu a vývoje. Účast v Rámcových programech ES a Euratom (2002 – 2006) umožňuje České republice integraci výzkumu, strukturování a posilování základů Evropského výzkumného prostoru.

Výzkum je první oblastí, kde se rozšíření stalo realitou. V Šestém Rámcovém programu výzkumu a vývoje je ČR již plně rovnoprávná s členskými zeměmi Unie, tj. zúčastňuje se programu za stejných podmínek jako členské země se stejnými právy a povinnostmi jako členské státy. Podpůrné aktivity k realizaci 6. Rámcového programu zahrnují šíření informací, odborná školení, podporu spolupráce kandidátských států se členskými státy – vyhledávání partnerů, mobilitu vědců, networking, podporu malých a středních podniků a hodnocení výzkumných systémů politik.

Evropa významně zaostává ve výdajích na výzkum a vývoj, a to i jako v podílu HDP, tak v absolutních hodnotách. EU vyvíjí aktivity k tomu, aby do roku 2010 bylo v členských státech EU dosaženo průměrného podílu výdajů na výzkum a vývoj 3 % HDP. V současné době je tento průměr 1,93%. Nejvyšší výdaje jsou ve Švédsku (3,78%), nejnižší v Řecku (0,68%), výdaje v ČR se blíží výdajům v Irsku (1,21%), přičemž relevantní údaje pro USA jsou 2,69% a Japonsko 2,98%. ČR se na výzvu Evropské komise připojila k aktivitě – Na cestě k 3% HDP – více výzkumu pro Evropu. Zvýšení celkových výdajů znamená především významné zvýšení výdajů z neveřejných zdrojů. Na druhé straně zvýšení výdajů (zejména z veřejných zdrojů) znamená zvýšení důrazu na jejich efektivní využívání. Podpora rozvoje a vzniku infrastruktury pro výzkum a vývoj včetně mezinárodní spolupráce je jednou z podmínek zajištění efektivnosti využití veřejných ale i soukromých zdrojů s tím, aby bylo dosaženo stanovených cílů.

Smlouva o přistoupení se zabývá problematikou oblasti výzkumu a vývoje jen okrajově, upravuje přechod z dosavadního smluvního režimu v předvstupním období na režim členského státu, pokud se týká účasti v rámcových programech výzkumu a vývoje.

Shrnutí

ČR je dlouhodobě (od počátku 90. let) zapojena do spolupráce s EU formou dříve dílčí, a od roku 1997 plnou účastí v rámcových programech výzkumu a vývoje, které jsou v této oblasti nosné.

Účast v Rámcových programech EU a Euratom (2002 – 2006) umožňuje České republice zaměření a integraci výzkumu, strukturování a posilování základů Evropského výzkumného prostoru.

Výzkum je první oblastí, kde se rozšíření stalo realitou. V Šestém Rámcovém programu výzkumu a vývoje je ČR již plně rovnoprávná s členskými zeměmi Unie, tj. zúčastňuje se programu za stejných podmínek jako členské země se stejnými právy a povinnostmi jako členské státy. Podpůrné aktivity k realizaci 6. Rámcového programu zahrnují šíření informací, odborná školení, podporu spolupráce kandidátských států se členskými státy – vyhledávání partnerů, mobilita vědců, networking, podporu malých a středních podniků a hodnocení výzkumných systémů politik.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality