Slovenská vládní krize byla zažehnána

28.11.2007
HN.IHNED.CZ

Vládní krize je na Slovensku prozatím zažehnána. Opozici se včera nepodařilo odvolat předsedu parlamentu Pavla Pašku.

Mečiarovo HZDS, které bylo jazýčkem na vahách, na včerejší tajné hlasování nepřišlo. Poslanci Směru si hlasovací lístky převzali, ale neodevzdali je, čímž koalice pád šéfa sněmovny znemožnila.

Prezident poté odvolal ministra Miroslava Jureňu a jmenoval novou šéfkou resortu zemědělství Zdenku Kramplovou.

Nová ministryně za HZDS

Kramplová vystudovala zemědělskou akademii v Bulharsku, kde se specializovala na vinohradnictví a zahradnictví. Vládní funkce pro ni není ničím novým. Za poslední Mečiarovy vlády byla rok šéfkou slovenské diplomacie. Převzala funkci po Pavlu Hamžíkovi, který post opustil po zmařeném referendu o vstupu do Severoatlantické aliance.

Vždy stála věrně po boku předsedy HZDS, který ji nazýval svojí „hruštičkou houževnatou“. Do širokého povědomí veřejnosti se ale Kramplová dostala až v roce 1998 po skandálu s neochotou opustit velvyslanecký post v Kanadě, když ji Dzurindova vláda po svém nástupu z něho odvolala. Kramplová tehdy tvrdila, že její odvolání zmaří veškeré slovenské ambice stát se členem NATO i Evropské unie.

Mečiar na svoji oblíbenkyni zanevřel poté, co v kauze nezákonně vyplacených odměn členům jeho vlád vyšetřovatelům nevinně sdělila, že za všechno může šéf HZDS, protože jako premiér rozhodoval o penězích sám. Musela opustit post místopředsedkyně HZDS. Ve straně ale zůstala.

Do loňského roku podnikala a ani při tom se skandálu nevyhnula. Jistý čas ji slovenský tisk podezíral, že je zapojena do organizování pyramidových her.

Pozemkový fond nanovo

Premiér Fico včera svolal mimořádnou tiskovou konferenci, na které reagoval na požadavky opozice v souvislosti se Slovenským pozemkovým fondem. Prohlásil sice, že její ultimativní požadavky považuje za nemorální, protože spekulativní převody se podle něho děly i za Dzurindy, ale slíbil, že zásadní kroky vůči pozemkovému fondu podnikne, a to již na dnešní schůzce kabinetu.

„Rekonstrukce bude totální. Chceme, aby pozemkový fond byl institucí, která nebude vyvolávat pochybnosti,“ slíbil včera premiér s tím, že se opatření dotknou i lidí jmenovaných za stranu Směr.

Převody pozemků budou zatím pozastaveny. Fico souhlasí i se zveřejněním všech smluv, které pozemkový fond schválil.

Autor: Renata Havranová

Sdílet tento příspěvek