Registrace chemikálií straší malé výrobce

28.11.2007
HN.IHNED.CZ

Malé a střední firmy vyrábějící více než jednu tunu chemikálií ročně budou od příštího roku ohroženy. Evropská unie letos schválila takzvanou legislativu Reach, jež má spotřebitele důsledně informovat o používaném výrobku a zvýšit ochranu obyvatelstva před nebezpečnými látkami.

Firmy proto budou muset od příštího roku povinně zaregistrovat každou chemickou látku, kterou vyprodukují. A nebude to zadarmo.

„Ceník sazeb za registraci je větší, než jsme předpokládali, na což mohou doplatit především menší výrobci, kteří budou mít velké potíže registraci zaplatit a velká část firem může zastavit provoz a skončit,“ tvrdí ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák.

Podobného názoru je i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, pod jehož úřad Reach spadá. „Reach českým firmám sníží jejich konkurenceschopnost, způsobí také přesun výroby z EU – což může pro českou ekonomiku znamenat velké ztráty,“ říká ministr.

Firma, která za rok vyrobí například kyselinu sírovou či železité pigmenty v rozmezí od deseti do sta tun, zaregistruje tyto látky za 4300 eur (více než 116 tisíc korun). Pro malé a střední podniky jsou poplatky sníženy. Například střední firma vyrábějící stejné množství látek – tedy deset až sto tun, uhradí poplatek ve výši 3010 eur (asi 82 tisíc korun). „Je to pro nás zatěžující okolnost, ekonomické podmínky se viditelně zhorší,“ říká člen představenstva firmy Precheza Antonín Mlčoch. Precheza například ročně vyrobí více než padesát tisíc tun titanové běloby.

„Náklady na registraci a testování látek v malých výrobních objemech jsou pro nás ekonomicky nepřijatelné. Velmi pravděpodobné je, že v těchto případech ukončíme jejich výrobu nebo budeme vyrábět pouze množství pod hranicí registrace,“ říká Petr Kára, ředitel výrobní divize firmy Penta, která vyrábí a dodává technické a farmaceutické chemikálie.

Výrobci, kteří se sazeb obávají, mohou registrovat chemikálie společně. Konsorcium firem tak umožní registrovat jednu látku dohromady, a tím tak snížit administrativní zátěž.

„Pravděpodobně by to tak být mohlo. Máme však k dispozici analýzu, která tvrdí, že se to firmám nakonec nevyplatí a v mnoha případech mohou být náklady na registraci dražší,“ říká Novák.

Firmy varují, že náklady ponesou i spotřebitelé.

„Díky nákladům na registraci budou výrobci zdražovat i suroviny, které od nich kupujeme a ze kterých vyrábíme. Obávám se, že díky tomu budeme muset zdražit výrobky i my,“ říká generální ředitel Mojmír Olšer, generální ředitel firmy Colorlak, která vyrábí barvy a laky.

Nařízení Reach začalo oficiálně platit letos v červnu. Od stejného měsíce příštího roku čeká všechny výrobce chemikálií přeregistrace, během které firmy nahlásí povinné údaje o vyráběných látkách Evropské agentuře pro chemické látky a hned poté začne vybírat poplatky. Část peněz rozdělí příslušným úřadům ve členských státech EU.

Autor: Jan Beneš

Sdílet tento příspěvek