Na velké peníze z Bruselu si ČR ještě počká, tvrdí poslanec EP Vlasák

08.02.2007
Europoslanec a předseda Svazu měst a obcí ČR považuje období 2007 – 2013 v souvislosti s čerpáním peněz z unie za jedinečnou šanci pro Česko, výsledky jednání vlády a EK však přijdou nejdříve v květnu, dodal.

I když má Česká republika získat v období 2007 – 2013 z Evropské unie až 738 miliard korun, což je zhruba 100 miliard Kč ročně, a které bude moci čerpat díky strukturálním fondům, k „otočení pomyslného bruselského kohoutku je však stále daleko“, tvrdí poslanec Evropského parlamentu a předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák.


Jak dodává, je to především z toho důvodu, že se příprava programů neustále protahuje. „V současné době probíhá vyjednávání o příslušných dokumentech mezi zástupci české vlády a Evropské komise, přičemž výsledky těchto jednání rozhodně nemůžeme čekat dříve než v květnu“, uvedl poslanec EP.


Vlasák zdůraznil, že již nyní, i když si „na výzvy v novém programovacím období budeme muset ještě několik měsíců počkat“, je velice důležité postupně připravovat nové projekty. Dodal, že období 2007 – 2013, které se před Českou republikou otvírá, bude svým způsobem jedinečné: „Doposud jsme totiž čerpali podstatně méně, bilance vůči evropskému rozpočtu – pomyslné má dáti a dal – byla zhruba vyrovnaná. V budoucím finančním období bychom měli získat až o sedmdesát procent více než do společné europokladny odevzdáme. Tento příznivý vývoj skončí po roce 2013, kdy se dá očekávat další rozšíření Unie o jižní a východní sousedy. Česká republika se totiž při dobrém ekonomickém vývoji dostane nad průměr Evropské unie a masivnímu přílivu peněz tak bude navždy konec.“


Europoslanec Vlasák chválí města za jejich přípravu na čerpání z fondů, podotkl však, že „na jedné straně je ovšem očekávání obcí a na straně druhé jejich finanční možnosti, přesněji kolik prostředků si jednotlivé obce budou schopny na povinné spolufinancování svým projektům zajistit“. Obce nemusí počítat však jen s penězi z vlastních rozpočtů, mohou totiž spolupracovat také se soukromým sektorem, dodal.


Toto vše se týká regionálního operačního programu. Centrum evropského projektování (CEP) si ale klade za cíl zmapovat velké potřeby regionů i pro sektorové operační programy, protože jak už bylo na začátku řečeno, osmnáct miliard korun pro regionální operační program je sice určitá suma peněz, ale ve hře je samozřejmě i dalších osmdesát dva miliard korun, doplnila europoslance ředitelka CEPu v Hradci Králové Klára Dostálová.

Autor: mab-iHNed, Evropsky-parlament.cz

Sdílet tento příspěvek