Klausova „Organizace evropských států“ by byla návratem do minulosti, tvrdí Zieleniec

08.02.2007
Poslanec EP v polemice s nedávným článkem prezidenta „Zastavme slévání Evropy kvalitní ústavou“ tvrdí, že Klausova představa uspořádání Evropy by nemohla fungovat.

Pokud by vzniklo něco jako prezidentem Klausem navrhovaná „Organizace evropských států“ založená na čistě mezivládní spolupráci s konsensuálním rozhodováním, šlo by podle Josefa Zieleniece o návrat do 20. let minulého století, ke Společnosti národů.


„Znamenalo by to konec jednotného evropského trhu, protože neexistuje ani teoretická možnost, aby takový trh bez společných institucí mohl fungovat,“ tvrdí europoslanec.


Navíc by „nemožnost zvládnout evropské problémy v takové instituci brzy vedla k tomu, že o dění v Evropě by začalo rozhodovat čtyři až pět států a ostatní by byly postaveny před hotovou věc“, dodává Zieleniec.


Nebylo by rozumné vymezit nejvhodnější rozdělení národních a unijních pravomocí dokumentem, který by se mohl jmenovat ústava, zamýšlí se přeci jen prezident ve svém článku publikovaném v MfD (22.1.). Zieleniec se domnívá, že alespoň zde došlo k určitému posunu v odmítavém postoji prezidenta k euroústavě. Klausova slova totiž v předešlých časech byla: „Evropská ústava je mrtvá a už samo užití slova „ústava“ bylo nepřípustné.“


„Bude se tedy už moci naše země normálně, jako všechny jiné, účastnit evropské debaty o dokumentu, který sice budeme muset vylepšit, ale který Evropa velmi potřebuje?“ ptá se poslanec Zieleniec.


„Ne tak zcela. V článku Klaus opakuje svoji kafkovskou verzi dějin evropské integrace o tom, jak „malá, organizovaná, velmi silně motivovaná skupina evropeistů vítězí nad stamiliony lidí…“. Tato mlčící evropská většina, jejíž názory nezastupuje nikdo jiný než právě Václav Klaus, by chtěla něco zcela jiného. A sice již dříve Klausem navrženou Organizaci evropských států, jejímiž členy budou jednotlivé státy a která nebude mít žádnou nadnárodní úroveň,“ odpovídá český europoslanec.


Václav Klaus tak podle Zieleniece v článku nenavrhuje nic menšího než zrušení Evropské unie a popření všeho, co se v Evropě v posledních šedesáti letech na poli integrace udělalo.


„Kdyby skutečně Klausovy názory měly dominovat české evropské politice, důsledkem bude nikoliv jeho vytoužené zrušení Evropské unie, ale izolace naší země uvnitř EU a dlouhodobá marginalizace našeho vlivu na evropské dění,“ varuje europoslanec.

Autor: mab-iHNed,MfD,zieleniec.eu

Sdílet tento příspěvek