EU v čele s Českem proti nám připravují „nový komplot“, obviňuje Kuba

08.02.2007
Cílem komplotu údajně je, aby evropské uskupení znovu zaujalo „vměšovací postoj“. Napsal to kubánský deník Granma.

Kuba obvinila některé členské země Evropské unie v čele s Českou republikou, že připravují „nový komplot“ proti karibské zemi.


Tato „nejnovější bouda“, kterou vede Česká republika a sekundují jí „konvertované“ státy jako Polsko, Slovensko, Maďarsko, Litva a Slovinsko, chce dosáhnout „společné agendy“ a s její pomocí „podkopat nezávislost a svrchovanost kubánského lidu“, napsal deník.


Podle listu plán, zorganizovaný a (prováděný) na výslovný rozkaz Bílého domu, spočívá v dosažení toho, že starý kontinent přijme takzvanou strategii ve střednědobé a dlouhodobé lhůtě vůči Kubě.


Granma varuje, že „případné přijetí dalšího komplotu, vytvořeného a podněcovaného skrytě od loňského roku režimem George W. Bushe, bude mít bezpochyby ještě větší dopad na bilaterální zájmy evropských států s Kubou“. „A stejně tak samotné občany těchto zemí, kteří si přejí s karibským ostrovem normální vztahy,“ dodal deník.


„EU doposud stále ukazuje neschopnost formulovat vlastní a nezávislou politiku vůči Kubě, což se prokáže znovu, pokud dovolí, aby satelitní země USA jako Česká republika prosadily v regionální organizaci záměry Washingtonu“.


Evropská unie v roce 2003 přijala řadu diplomatických sankcí proti Kubě na protest proti popravě tří únosců, kteří se chtěli dostat do Spojených států, a proti trestům až 28 let vězení, k nimž kubánské úřady odsoudily přes sedm desítek disidentů.


Havana reagovala zmrazením styků s diplomaty příslušných evropských zemí akreditovanými na Kubě. Oficiálně se vztahy normalizovaly až v lednu 2005 poté, co Brusel dočasně zastavil platnost sankcí.


Nejmenované evropské zdroje upozorňují, že od té doby vzájemné styky plynulosti nenabyly, a existují náznaky, že kubánská vláda má jen chabý zájem na oživení oboustranných vztahů.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek