Tajemník pro předsednictví Česka v EU rezignoval

09.01.2007
Důvody rychlého odchodu Zdeňka Hrubého nejsou známy. Tajemník se ujal funkce teprve na začátku nového roku.

Vládní tajemník pro koordinaci českého předsednictví v EU Zdeněk Hrubý odstoupil z funkce. Informoval o tom nový vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který převezme jeho pravomoci. Důvody nechtěl Vondra komentovat. Hrubý pro rezignaci pravděpodobně rozhodl vzhledem k přerozdělení kompetencí v nové vládě.


Ve funkci tajemníka pro koordinaci českého předsednictví působil velmi krátce, ujal se jí teprve začátkem nového roku. Přitom ještě minulý týden bývalá vláda schválila personální i finanční zajištění sekretariátu vládního zmocněnce pro předsednictví. Do poslední chvíle zval Úřad vlády novináře na fototermín slavnostního uvedení Hrubého do funkce. Premiér Topolánek se na tiskové konferenci po ustavujícím zasedání nového kabinetu o rezignaci Hrubého nezmínil, poznamenal jen, že Vondra převezme jeho pravomoci.


Česká republika bude jako členský stát unii předsedat v roce 2009, již nyní se ale musí na tuto náročnou půlroční akci připravovat. Členské státy se střídají po půl roce, každý z nich je v daném období hlavním mluvčím unie. Musí také zvládnout organizovat nejrůznější schůzky, summity a musí rovněž předložit vlastní politické cíle. Česko na přípravy vyčlenilo 3,3 miliardy korun.

Autor: lkh-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek