MMR tvrdí, že ČR nepřijde z eurofondů ani o euro

04.01.2007
Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že České republice se podařilo vyčerpat peníze z evropských fondů i díky programům pro hlavní město Praha.

Česká republika s konečnou platností nepřijde o žádné peníze z evropských fondů, které musely být využity do konce roku 2006. Podle aktuálních údajů o čerpání k 31. 12. 2006 se peníze podařilo beze zbytku vyčerpat i v programech pro hlavní město Praha, kde ještě před měsícem vracení peněz reálně hrozilo, uvádí Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).


„Situace v čerpání evropských peněz byla na začátku podzimu závažná, varování přicházelo i z Evropské komise. Největší zpoždění měly programy pro rozvoj lidských zdrojů, rozvoj regionů a pro hlavní město Praha. Bylo nutné zahájit krizové řízení celého systému. Díky tomu se podařilo urychlit především administraci projektů a předložených žádostí o platbu, zlepšila se komunikace s konečnými příjemci i mezi samotnými subjekty a resorty, které se na čerpání podílejí,“ uvedl k současné situaci ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič.


„Pokud bychom prostředky ve fondech EU plně nevyužili, bylo by to pro nás velmi nepříjemné. Peníze, které jsou tolik potřebné pro rozvoj regionů i měst, by jednoduše propadly. Nic takového už naštěstí nehrozí,“ dodal Gandalovič.


Ministr tvrdí, že se veřejná správa, podnikatelé i neziskový sektor naučili lépe využívat. „Tyto zkušenosti budou klíčové pro čerpání v novém programovém období, které právě začalo, a ve kterém má ČR k dispozici několikanásobně větší objem evropských peněz než doposud,“ řekl Gandalovič.


Gandalovič upřesnil, že většina operačních programů počítá s financováním 75 procent nákladů z evropských peněz, programy pro Prahu však vyžadují vyšší finanční spoluúčast. Hlavní město Praha má k dispozici evropské peníze v rámci takzvaného Jednotného programového dokumentu 2 a 3 (JPD 2 a JPD 3). Konkrétně se jedná o dotace na rozvoj městských částí, na politiku zaměstnanosti, vzdělávání zaměstnanců či na podporu výzkumu a vývoje v podnikání.

Autor: ann-iHNed

Sdílet tento příspěvek