Unie chce zcela „překopat“ výběr DPH

30.05.2006
Vyrazit do boje proti daňovým podvodníkům, a postavit tak „na hlavu“ celý systém výběru daně z přidané hodnoty (DPH) chce evropský komisař pro daně a cla Lászlo Kovács.

Vyrazit do boje proti daňovým podvodníkům, a postavit tak na hlavu celý systém výběru daně z přidané hodnoty (DPH) chce evropský komisař pro daně a cla Lászlo Kovács. Podle odhadů totiž EU kvůli únikům z DPH přijde ročně asi o 60 miliard eur.
Kovács chce příští týden přesvědčit ministry financí členských zemí, aby stávající pravidla, podle kterých přeshraniční obchod DPH nepodléhá, zrušili. Maďarský eurokomisař to uvedl v rozhovoru pro belgickou televizní stanici European Affairs Channel.

Podle Kovácsova nového systému by měly firmy platit daň už na začátku dodavatelského řetězce, tedy v místě výroby. Státy by pak vybranou částku převedly do zemí, kde bylo zboží spotřebováno. Dnes je praxe taková, že daň se odvádí až po přechodu zboží přes hranice v zemi, kam bylo importováno.
Taková změna systému ovšem musí být odsouhlasena jednomyslně celou pětadvacítkou. Před eurokomisařem Kovácsem tak stojí těžký úkol.
Jde o řešení, které je nejvíce novátorské a nejvíce si také od něj slibuji. Prosadit ho však bude velmi obtížné, jednomyslný souhlas není lehké získat, uvedl Kovács pro belgickou stanici.

Daňové podvody se v posledních letech v unii začaly rozmáhat v nebývalé míře. Podle deníku Financial Times obchodníci, kteří na hranicích nemusí DPH platit, totiž zboží dovezou a při jeho prodeji naúčtují zákazníkům i příslušnou daň. Pak se však po firmách obvykle slehne zem. Do státní kasy se tak peníze vlastně vůbec nedostanou.
Kovacsova reforma by to měla změnit. Eurokomisař však není jediný, kdo se o něco podobného pokouší. DPH trápí unii už dlouho. Na začátku svého předsednictví letos v lednu si jako cíl zjednodušit a zprůhlednit výběr této daně stanovilo Rakousko.

To spolu s Biritánií a Němckem navrhuje ještě jiný systém, tak zvaný reverse charge. Ten funguje tak, že daň neplatí dodavatel ale odběratel si jí vyměří sám. V ČR už tento systém funguje například u zlata. Britové a Rakušané by to chtěli zavést v celoplošném měřítku.
To se zdá většině zemí přijatelnější. Kovácsův plán má totiž drobnější mouchy. Především se nelíbí myšlenka, že by firma daně zaplatila v jedné zemi, která by je až následně poslala k sousedům. Podle Financial Times se objevily i hlasy, jež tvrdí, že nový systém by vyvolal tlak na sbližování sazeb.

To je třeba pro Británii nebo Irsko zatím nepřijatelné. Britové si navíc už zažádali o povolení na zavedení zdanění reverse charge u mobilních telefonů a počítačových čipů.
Česká republika podle ministerstva financí snahy o zamezení daňovým únikům podporuje. Prosazení plánu komisaře Kovásce se mi sice nezdá příliš reálné, rozhodně je však třeba pracovat na prohloubování mezinárodní spolupráce. Červnové zasedání ministrů financí bude v jistém smyslu zásadní, uvedla náměstkyně ministra financí Dana Trezziová.
Eurokomisař Kovacs v červnu ministrům navrhne tři možnosti boje proti podvodům. Kromě svého a britského návrhu i prosté zpřísnění kontrol a zintenzivnění spolupráce.

Související články:
Úpravy DPH v EU znovu ztroskotaly na Německu
EU schválila DPH. Vytápění zůstává ve snížené sazbě

Autor: Jan Sochor, Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek