EK stanovila nové limity pro zaměstnávání žen

14.04.2006
Evropská komise navrhla nové administrativní zdroje, které by přispět k vyšší míře najímání žen nejen na vyšší manažerské posty.

Evropská komise navrhla nové administrativní zdroje, které by přispět k vyšší míře najímání žen nejen na vyšší manažerské posty. Nové opatření je součástí politiky EK, která by měla zaručovat rovné příležitosti mužů a žen v Evropě. Návrh přichází po smíšených výsledcích z roku 2005.

Ženy musí letos podle nového návrhu tvořit nejméně 25 procent veškerých náborů a jmenování na seniorské manažerské posty. Kvóta pro střední manažerské posty je ještě o 5 procent vyšší. Novou iniciativu novinářům představil místopředseda Evropské komise Siim Kallas. Ten také doufá, že v letošním roce v rámci „nemanažerských“ postů budou polovinu nových zaměstnanců tvořit ženy.

V roce 2005 byl limit, který stanovoval minimální procento žen (20 %) pro seniorské manažerské posty překročen o 12,8 procenta. Naopak v rámci středních manažerských postů třicetiprocentní hranice překročena nebyla. Bylo zaměstnáno 24,4 procent žen.

Autor: rai-ihned, europa.eu.int

Sdílet tento příspěvek