Unii ohrožuje „ekonomický nacionalismus“

23.03.2006
Itálie, Británie a Nizozemsko se na hospodářském summitu EU, který začíná dnes v Bruselu, hodlají tvrdě postavit proti stále se rozvíjejícímu se protekcionismu.

Podle včerejšího verdiktu Evropské komise narušuje Španělsko hospodářskou soutěž v EU tím, že daňově zvýhodňuje své firmy, které investují v zahraničí. Madridská vláda má měsíc na to, aby se k rozsudku vyjádřila. Unie pak hrozí vyšetřováním pro nepovolenou státní pomoc a požaduje, aby daňové pobídky skončily nejpozději do roku 2011.

Španělské firmy v poslední době v cizině investují ve velkém. V Česku například telekomunikační společnost Telefónica koupila Český Telecom. Španělsko – a spolu s ním i Francie a Polsko – přitom patří k zemím, jež brání převzetí svých strategických podniků zahraničními firmami. Čelí proto kritice za přílišné ochranářské tendence.

Ekonomický nacionalismus

Očekává se, že střety se odehrají především nad energetickou politikou, která bude hlavním bodem dvoudenních jednání. Podle předběžně navržených závěrů summitu by se přitom pětadvacítka měla shodnout na tom, že energetika je jedním z klíčů k ekonomickému růstu v 21. století a že Evropa musí mít v této věci jasnou a ucelenou politiku. Elektrická vedení členských zemí stále nejsou úplně propojena, také ceny za elektřinu se stát od státu velmi liší. Tato oblast má ale i nadále zůstat v pravomoci jednotlivých zemí. S tím, že by energetické pravomoci měla získat EU, počítala ústavní smlouva, její osud je však po neúspěchu ve Francii a Nizozemsku krajně nejistý. „O evropské ústavní smlouvě by se mělo jednat až na červnovém summitu,“ podotýká ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Seznam priorit

Každá země na summit přijíždí i se seznamem vlastních priorit. Pro Česko je to zejména prosazení liberálnější verze směrnice o pohybu služeb, než kterou před měsícem schválil Evropský parlament. „Jde nám i o volný pohyb osob, možnost zřízení Evropského technologického institutu v České republice, společný energetický trh a otázku míry budoucí integrace zemí západního Balkánu do Evropské unie,“ řekl HN ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Sdílet tento příspěvek