Německo otevře svůj pracovní trh nejdříve v roce 2010

22.03.2006
Německo podle očekávání prodlouží o další tři roky ochranu svého pracovního trhu proti přístupu pracovních sil z osmi nových členských zemí Evropské unie.

Německo podle očekávání prodlouží o další tři roky ochranu svého pracovního trhu proti přístupu pracovních sil z osmi nových členských zemí Evropské unie. Rozhodla dnes o tom na svém zasedání v Berlíně německá vláda.

Rozhodnutí se týká i českých občanů, výjimku z deseti nových členů EU dostaly jen Malta a Kypr. Avšak ani jejich občané nesmějí v Německu pracovat ve stavebnictví, úklidu a dekoratérství, ostatní obory jsou pro ně volné. Němci chtějí prodloužením restrikcí zamezit nekontrolovatelnému přílivu pracovních sil ze zemí s nízkými mzdami, jako Česko a Polsko.

Prodloužení ochrany německého pracovního trhu naznačil již v lednu německý ministr práce Franz Müntefering. Zároveň uvedl, že rok 2010 nemusí být konečným termínem. Německo v té době zváží další prodloužení o dva roky.

Müntefering dnes zdůraznil, že bez takového opatření by Německo mělo ještě více nezaměstnaných a lidé by museli počítat s ještě větším tlakem na snižování mezd. V únoru měla Spolková republika pět milionů nezaměstnaných, v příhraničí s Českem a Polskem je míra nezaměstnanosti mnohem vyšší než ve vnitrozemí. Postiženy jsou zejména nekvalifikované a málo kvalifikované pracovní síly.

Německý pracovní trh ovšem nebude zcela utěsněn. V současné době má přes 360.000 lidí z nových zemí EU pro Německo pracovní povolení a s obdobným množstvím se počítá i nadále.

Německá vláda dnešním rozhodnutím nevyhověla požadavku Evropské komise, která v únoru vyzvala staré členské země, aby již „neprodlužovaly omezující přechodná ustanovení“ vůči novým členům. Celkem svůj trh práce otevírá pro nováčky šest starých členských zemí – Británie, Irsko, Švédsko, Finsko, Portugalsko a Španělsko. Prvé tři omezení nezavedly vůbec, další tři jmenované uvolňují trh od 1. května.

Sdílet tento příspěvek