Brusel srazí ceny za roaming

21.03.2006
EK splní své hrozby mobilním operátorům a navrhne zákon, který má srazit ceny za volání ze zahraničí. Evropští operátoři se totiž nedohodli na společné odpovědi Bruselu, který je před půl rokem vyzval k dobrovolnému snížení cen roamingu.

Evropská komise splní své hrozby mobilním operátorům a navrhne zákon, který má srazit ceny za volání ze zahraničí. Evropští operátoři se totiž nedohodli na společné odpovědi Bruselu, který je před půl rokem vyzval k dobrovolnému snížení cen roamingu. „Chtěli jsme nejdřív vidět, zda operátoři navrhnou nějaké řešení a zda se budeme schopni dohodnout bez nutnosti nařídit snížení cen zákonem. Nyní ho ale musíme navrhnout,“ řekl HN zdroj blízký komisi.

Eurokomisařka pro informační společnost Viviane Redingová zveřejní příští úterý plán, který má přinutit operátory snížit ceny roamingu. „Na základě veřejné diskuse pak komisařka vypracuje vlastní návrh zákona, který by komise měla schválit na konci května,“ řekl mluvčí Redingové Martin Selmayr. Zákon pak musí ještě schválit Evropský parlament a ministři členských zemí. Platit může začít zhruba v polovině příštího roku.

Redingová přitom nehodlá nařizovat výši maximálních cen za roaming. „Budu ale požadovat, aby si společnosti účtovaly obdobné poplatky za národní i mezinárodní hovory,“ řekla už dříve eurokomisařka. Ta za týden zároveň představí novou verzi internetových stránek, na kterých mohou občané porovnat sazby jednotlivých operátorů. Tyto stránky spustila komise v říjnu a jsou dostupné na adrese www.europa.eu.int/information_society/roaming. Nyní má být prý vidět, zda se ceny po půl roce změnily.

Eurokomisařka považuje roaming za předražený, což je prý překážkou jednotného trhu. Dokládá to na příkladu nejlevnějšího a nejdražšího volání v EU: když Fin volá ze Švédska domů, zaplatí za čtyři minuty jen 20 eurocentů (asi šest korun), zatímco stejně dlouhý hovor Lotyše z Malty přijde na necelých 13 eur (přes 370 korun).
Její výzva k tomu, aby se společnosti dohodly na jednotném postupu, ale zůstala bez odpovědi. Podle listu Financial Times jsou neshody tak velké, že operátoři zrušili koordinační schůzku svého sdružení GSM Association, plánovanou na včerejšek do Londýna. Podle zdroje HN se šéfové těchto firem raději průběžně setkávají s komisařkou individuálně.

Všeobecně se záměry Bruselu údajně souhlasí malí operátoři, kteří si slibují zvýšení vlastní konkurenceschopnosti. Také několik velkých hráčů, kteří působí v mnoha zemích EU, se prý se zákonem smíří. Velké globální skupiny přitom mají výhodu již nyní. „Mohou trvale snižovat ceny roamingu téměř až na úroveň ceny za místní hovor, a tím přimět konkurenci učinit podobné kroky,“ tvrdí mluvčí českého zastoupení Vodafonu Jakub Hrabovský.

Největší odpor zákonu údajně kladou operátoři z jihu kontinentu, pro které přívaly turistů znamenají vysoké zisky. Ve vysokých cenách za roaming se odrážejí náklady, které mají operátoři se spojováním hovorů přes hranice. V zahraničí přitom zůstává naprostá většina peněz (někdy až 90 procent), které zákazník za hovor domů zaplatí.
„Mnohokrát musíme platit takové poplatky, že ne vždy jsme schopni získat cenu, kterou bychom našim zákazníkům rádi nabídli,“ řekl mluvčí Eurotelu Pavel Kaidl. „Přesto si ale nemyslíme, že plošná regulace je správná. Preferujeme řešení v rámci GSM Association,“ dodal.

Sdílet tento příspěvek