Úvahy o holocaustu

Úvahy o holocaustu

Jehuda Bauer
Nakladatel Academia 2009

Lze vůbec hrůzy systematické genocidy evropských Židů za druhé světové války popsat „objektivně“? Pražský rodák Jehuda Bauer, profesor Hebrejské univerzity a vědecký poradce jeruzalémského památníku Jad Vašem, si v knize Úvahy o holocaustu klade tuto i mnoho dalších otázek.

ANOTACE

Jak lze vysvětlit, že k něčemu takovému vůbec došlo? Lze holocaust srovnávat s jinými genocidami? Jak se stalo, že v některých evropských zemích se podařilo většinu židovských spoluobčanů zachránit? Jaký vliv měl holokaust na vznik státu Izrael?

Autor o tématech přemýšlí v jiné, celistvější perspektivě, než bývá zvykem – jednotlivé kapitoly se místy blíží filozofickým esejům, podloženým ovšem mimořádnou znalostí historických faktů.

Čtenář tak má možnost sledovat na jedné straně vývoj teologických názorů na holocaust, včetně stanovisek ultraortodoxních sekt, a na druhé straně se zamyslet nad fascinujícími příběhy hrdinů židovského odboje, ať už byl ozbrojený či neozbrojený, skupinový nebo individuální. V závěru autor vyjadřuje přesvědčení, že chceme-li zabránit jakékoli příští genocidě, musíme všichni přemýšlet o tom, co se tehdy stalo.

Jehuda Bauer: Úvahy o holocaustu, vydání první, 324 stran, vázaná vazba, Academia 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality