Lisabonský cíl nejlépe naplňují severské státy

20.03.2006
Dánsko, Švédsko a Rakousko zaujímají přední místa tzv. lisabonského žebříčku, který každoročně připravuje Evropské centrum pro ekonomické reformy (CER), jež hodnotí pokrok členských zemí v přípravě a plnění Lisabonské strategie.

Dánsko, Švédsko a Rakousko zaujímají přední místa tzv. lisabonského žebříčku, který každoročně připravuje Evropské centrum pro ekonomické reformy (CER), jež hodnotí pokrok členských zemí v přípravě a plnění Lisabonské strategie. Ta by měla přispět k tomu, aby se evropská ekonomika stala do roku 2010 nejkonkurenceschopnější na světě.

Dánsko a Švédsko se na prvních dvou místech žebříčku umístili stejně jako v loňském roce. Rakousko se na třetí místo posunulo z loňské páté pozice. Následují Nizozemsko a Velká Británie.

„Rakousko učinilo důležité reformy v oblasti flexibility zaměstnanosti“, sdělila EUobserveru Aurora Wanlinová z CER. Wanglinová dává za příklad ostatním zemím Dánsko, kde se podle ní ukazuje, že flexibilní pracovní trh lze zkombinovat s nejvyšším stupněm bezpečnosti. Jako příklad uvedla trainingové programy nabízené dánskou vládou.

Všech pět zemí, které se umístily v čele žebříčku jsou podle ní na vysoké úrovni v oblasti inovací, výzkumu a vývoje. Žebříček ovšem neukazuje jen „hrdiny“ reforem, ale i „poražené“. Mezi ně patří Polsko, které se umístilo na předposlední příčce sedmadvacetičlenného žebříčku.

Polsko bylo mezi poražené zařazeno zejména z důvodu vysoké dlouhodobé nezaměstnanosti, ale také například kvůli nedávné změně polské vlády. „Nová vláda se nám zdá trochu populistická a to snižuje naději na přijetí klíčových reforem“, sdělila Wanglinová. Polská vláda je v poslední době kritizována za protekcionismus, který vede k nižšímu přílivu zahraničních investic do země.

Poslední místo pomyslného žebříčku zaujímá Malta, ovšem jen z důvodu toho, že statistické údaje o tomto středomořském ostrově. Mezi poražené se zařadila i Itálie (23.místo) a Bulharsko (25) a Rumunsko (24), jež mají do unie vstoupit podle plánu v příštím roce.

Podle Wanglinové žebříček přináší „smíšený pohled“ na pokrok unie při naplňování Lisabonského cíle. Obecně je na tom nejlépe s konkurenceschopností soukromý sektor, nedostatky jsou naopak v liberalizaci energetického sektoru.

Sdílet tento příspěvek