Evropské řidičské průkazy nebudou platit věčně

20.03.2006
Podle kompromisu, na němž se dnes shodli zástupci unijní „pětadvacítky“ v Bruselu, se budou moci členské státy rozhodnout mezi desetiletou a patnáctiletou platností.

Řidičské průkazy budou v Evropské unii od roku 2012 vydávány pouze s platností na dobu určitou. Podle kompromisu, na němž se dnes shodli zástupci unijní „pětadvacítky“ v Bruselu, se budou moci členské státy rozhodnout mezi desetiletou a patnáctiletou platností.

Rakouský ministr dopravy Hubert Gorbach, jehož země nyní unii předsedá, počítá s tím, že zasedání ministrů dopravy členských zemí svolané na 27. března dnes dosažený kompromis schválí.
„Také s Evropským parlamentem jsme text kompromisu předběžně potvrdili,“ řekl Gorbach po dnešním jednání s evropským komisařem pro dopravu Jacquesem Barrotem.

Pokud vlastníte starý řidičský průkaz, můžete si být jisti, že jeho platnost potrvá nejdéle do roku 2032.

Členské země se také dohodly na jednotném formátu „řidičáku“ – plastové kartě, která by v jednotlivých členských zemích měla nahradit 110 modelů dosud platících řidičských průkazů. Zároveň se stíží jejich zfalšovatelnost.

Dohoda také ustanovuje, že jedna osoba může v celé EU získat pouze jeden řidičský průkaz. Ministři dopravy tím chtějí zarazit rozvíjející se „řidičákovou turistiku“, kdy řidič, který pro přestupek přijde doma o řidičské oprávnění, si opatří nový v sousední zemi.

Česko jednotný evropský řidičský průkaz podporuje, problémy s ním dlouho měly země jako Německo či Rakousko, kde si lidé platí řidičské průkazy sami a jejich výměna by tudíž nebyla populární. Rakousko jako země nyní předsedající unii si dalo za úkol dosáhnou kompromisu a nakonec ustoupilo i Německo, když ministr dopravy Wolfgang Tiefensee označil nynější kompromis za přijatelný.

Také Francie, Dánsko, Slovinsko a Švédsko, které dosud měly námitky, již kompromis akceptovaly. Nerozhodlo se zatím Polsko, samo ale nemůže dohodu dlouho blokovat, podle níž by Evropský parlament mohl dohodu o evropských řidičských průkazech schválit ještě v tomto pololetí.

Sdílet tento příspěvek