Česká republika – trendy, ohrožení, příležitosti

Česká republika – trendy, ohrožení, příležitosti

Martin Potůček a Miroslava Mašková
Nakladatel Academia 2009

Publikace Martina Potůčka a Miroslavy Maškové nazvaná Česká republika – trendy, ohrožení, příležitosti identifikuje důležité, empiricky zachytitelné vývojové trendy české společnosti i jejího vnějšího prostředí.

ANOTACE

V první části knihy je identifikace trendů zasazena do širšího metodologického rámce tvorby vizí a strategií pro český stát. Je zde představen modulární přístup, v němž poznatky o těchto trendech vystupují jako předpoklady uplatnění ostatních prvků prognostického postupu.

Následuje rozbor čtyř důležitých globálních trendů s dlouhodobým působením. Degradace životního prostředí, nezápadní tvář globalizace, globální nerovnost jako globální hrozba a nová multipolarita; to jsou hlavní vnější trendy, které budou výrazně ovlivňovat i budoucnost České republiky.

Vnitřní trendy jsou rozděleny do deseti oblastí, které byly identifikovány jako důležité součásti výkladu společenského pohybu.

Publikace se zaměřuje na vývojovou dynamiku práva, ekonomiky, politického systému, vzdělávání, inovací, dále na populační vývoj, přírodu a životní prostředí, suroviny, bezpečnost a hodnoty v české společnosti z hlediska výhledu vývoje v dané oblasti i vztahu ke kritériu kvality a udržitelnosti života.

Závěr nabízí stručnou úvahu o aktuální i potenciální sociální dynamice a o tom, jak se promítá do formulace strategických úloh pro českou společnost.

Martin Potůček a Miroslava Mašková: Česká republika – trendy, ohrožení, příležitosti, vydání první, 366 stran, brožovaná vazba, Karolinum 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality