JIŘÍ PELIKÁN A JEHO CESTA SOCIALISMEM 20. STOLETÍ

JIŘÍ PELIKÁN A JEHO CESTA SOCIALISMEM 20. STOLETÍ

Francesco Caccamo
Nakladatel Doplněk 2008

Kniha mladého italského historika a bohemisty Franceska Caccama o Jiřím Pelikánovi je průkopnická nejen proto, že přináší barvitý portrét představitele komunistického režimu v Československu. Po emigraci se stal Jiří Pelikán významným představitelem evropské levice. V Římě vydával v češtině časopis Listy, kvůli kterému se stal brzy v očích Husákovy garnitury jednou z nejnenáviděnějších osobností našeho exilu.

ANOTACE

Pelikán se v českém prostředí zapsal do obecného povědomí především jako jedna z nejznámějších tváří roku 1968, kdy ve funkci ústředního ředitele Československé televize podporoval reformní křídlo komunistické strany. Jeho politická kariéra je však mnohem pestřejší.

V padesátých letech například stál jako generální tajemník v čele Mezinárodního svazu studentstva. Když po sovětské invazi emigroval, velice rychle se zapojil do politického života v Itálii a brzy byl zvolen za italskou socialistickou stranu do Evropského parlamentu.

Že Pelikánův životopis napsal Ital, by nemělo překvapit, neboť Pelikán žil od roku 1969 v Itálii, kde se úspěšně etabloval. Právě v italských archivech se proto nachází značné množství dokumentů, které podávají svědectví o Pelikánově životě.

Bohatě z nich čerpal i Caccamo a vznikla tak erudovaná práce s velmi atraktivním tématem, umožňující důkladněji poznat naši nedávnou minulost. Kniha vyšla jako společná publikace nakladatelství Doplněk a Masarykovy dělnické akademie.

Francesco Caccamo: Jiří Pelikán a jeho cesta socialismem 20. století, z italštiny přeložil Bohumil Klípa, 152 stran + obrazová příloha, vazba brožovaná, Doplněk 2008

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality