Dřív hájil přírodu z Prahy, teď ho dostihla v Bruselu

17.01.2006
Jako náměstek ministra životního prostředí se Ladislav Miko snažil přesvědčit úřady, že má smysl vyhlašovat nová území v evropské chráněné soustavě Natura 2000.

Jako náměstek ministra životního prostředí se Ladislav Miko snažil přesvědčit úřady, že má smysl vyhlašovat nová území v evropské chráněné soustavě Natura 2000. Teď už je více než půl roku vysokým evropským úředníkem – vede Ředitelství ochrany přírodních zdrojů Evropské komise. Českým chráněným oblastem ovšem neutekl ani do Bruselu. Na stole se mu už objevily stížnosti českých nevládních organizací, podle nichž kabinet nevyhlásil dostatečný počet území. „Některé kauzy jsou věčně živé a hned se jich nezbavím,“ říká Miko. Jako příklad uvádí ptačí oblast Heřmanský stav u Karviné, kterou vláda nevyhlásila kvůli plánované průmyslové zóně.

„Děláme odbornou podporu jinému ředitelství, které má na starosti dodržování evropského práva. Stížnost se ke mně tedy nedostala z Česka, ale z jiného bruselského úřadu,“ vysvětluje Miko.
Spor se točí kolem dravce motáka pochopa. Průmyslová zóna má vyrůst na místech, kde pták loví. České Ministerstvo životního prostředí vymýšlí, že by ptačí oblast zmenšilo a motáka chránilo na jiném území na Českolipsku.
Miko naznačuje, že by byl tomuto kompromisu přístupný, i když ideálním místem pro ochranu by byl právě Heřmanský stav. „Zatím jsem ale žádný konkrétní návrh nedostal,“ poznamenává Miko.

Státy spory prohrávají

Práce podobná Praze

„V Česku po volbách se nastartuje nová linie a mnoho projektů z předchozího období skomírá nebo úplně skončí. Setrvačnost Evropské komise je mnohem větší.“
Miko uznává, že v Bruselu je větší byrokracie. Ale obhajuje ji jako opodstatněnou.
Komise se totiž musí dohodnout se všemi pětadvaceti státy, což při kontroverzních tématech zabere dost času.

Věří osobním vztahům

Pak by se chtěl věnovat tomu, jak by se v této soustavě mělo hospodařit – kdy dát třeba úplnou přednost přírodním procesům před zásahy člověka.
„Bylo by nezodpovědné, aby Evropa jako významný světový hráč tlačila země s tropickými pralesy, aby zachovávaly své přírodní bohatství, nekácely lesy a sama by ani na posledních zbytcích přirozených porostů nebyla schopna téhož,“ vysvětluje.

Miko se také chystá připravit strategii o ochraně půd, která ubývá například kvůli stavbě nových silnic anebo erozí. Velké plochy jsou také znečištěny škodlivinami.

Ladislav Miko
Věk: 45 let
Rodinné poměry: Ženatý, dvě děti
Povolání: Vede Ředitelství ochrany přírodních zdrojů Evropské komise
Cesta do Bruselu: Zvítězil ve výběrovém řízení, hlásilo se 93 zájemců.

Sdílet tento příspěvek