Města začnou hrát větší roli v evropské politice soudržnosti

07.12.2005
Evropská komisařka pro regionální politiku Danuta Hűbnerová prezentovala novou studii, která přisuzuje větší význam evropským městům v rámci regionální politiky.

Evropská unie chce podpořit růst zaměstnanosti a zvyšování počtu pracovních míst v evropských regionech prostřednictvím zapojení měst do bruselské politiky soudržnosti. Vyplývá to z neformálního summitu evropských ministrů, do jejichž resortu patří rozvoj regionů, který pořádalo britské předsednictví unie v anglickém Bristolu.

Evropská komisařka pro regionální politiku Danuta Hűbnerová zde prezentovala novou studii „Politika hospodářské a sociální soudržnosti a města: přínos měst k růstu a zaměstnanosti v regionech“, jejímž cílem je definování priorit, na které by se měla Evropská komise zaměřit při snaze o zvyšování zaměstnanosti, růstu sociálního začlenění nebo vylepšení životního prostředí v evropských městech.

„Rozvoj městských území jsou srdcem úspěšné regionální politiky. Budu ráda, když budou města přizvána k tvorbě evropské regionální politiky“, uvedla komisařka na konferenci.

Rozvoj měst je součástí návrhu Komise na reformu politiky HSS na následující programové období 2007 – 2013. Tento přístup je také v souladu s cílem nynějšího britského předsednictví – vytvoření „udržitelných obcí“.
V rámci dokumentu H#251#bnerová definovala základní oblasti, na které by se budoucí programy na podporu rozvoje měst měly zaměřit.

Patří mezi ně:

– lepší dostupnost měst, zajištění odpovídajících služeb a lepšího životního prostředí a kultury;
– inovace, podnikání a znalostní ekonomika;
– zajištění více a lepších pracovních míst;
– snižování rozdílů v jednotlivých čtvrtích měst, podpora sociálního začleňování (zejména přistěhovalců, žen a mladých lidí);
– vytvoření a podpora vztahů mezi městy a regiony
– a financování.

Ministři navrhli celý systém z části financovat prostřednictvím grantů a půjček EIB. K tomu by měla být vytvořena zvláštní pracovní skupina, která by zahrnovala členy Evropské komise, členských států a EIB. Odborné služby k pilotním projektům by měla poskytnout také síť měst pro výměnu zkušeností URBACT, která se bude podílet i na financování.

Sdílet tento příspěvek