Evropská média volají po svobodě

07.12.2005
Médiím musí být zachovány jejich svobody a jakákoliv regulace nesmí ohrozit možnost projevu. Takovou výzvu Bruselu předali zástupci evropských vydavatelských domů Evropské komisi.

Médiím musí být zachovány jejich svobody a jakákoliv regulace nesmí ohrozit možnost projevu. Takovou výzvu včera Bruselu předali zástupci evropských vydavatelských domů Evropské komisi. Žádali třeba, aby unie omezovala reklamu co nejméně, neboť jen díky příjmům z inzerce jsou média nezávislá. Sázet se má naopak na samoregulaci.

„Potřebujeme co největší možnou míru svobody. Nejen co se týče obsahu, ale také reklamy, abychom mohli být ziskoví. Jen zisk totiž zajistí naši nezávislost,“ uvedl Francisco Pinto Balsemao, předseda Rady evropských vydavatelů na včerejší konferenci.

Kromě uvolnění trhu s reklamou pak zástupci médií žádají, aby na noviny a časopisy nebyla zaváděna jiná než nulová harmonizovaná daň. Podle nich by totiž vyšší daň znemožnila nejchudším vrstvám přístup k informacím.

Vydavatelé pak také upozornili na snahu omezovat média. „Pod zástěrkou boje proti terorismu se objevily snahy jak na národních, tak evropských úrovních regulovat obsah médií. To není přípustné, rozhodně je třeba zachovat svobodu projevu,“ míní Per Lyngby, prezident Evropské asociace vydavatelů novin, do níž patří také vydavatelství Economia, které vydává například Hospodářské noviny.

Média a komunikace ostatně patří také k prioritám Evropské komise. „Lidé nevěří politikům. Potřebují však pomoci při formování názorů a takovou roli mají hrát noviny a další média,“ vyzdvihla včera význam médií komisařka pro komunikaci Margot Wallströmová.

Sdílet tento příspěvek