Evropská unie ocenila léčbu „bublinových dětí“

05.12.2005
O nejvýznamnější vědecké ocenění Evropské unie, Descartovu cenu, se v pátek v Londýně podělili zástupci pěti vítězných mezinárodních týmů z různých oborů.

O nejvýznamnější vědecké ocenění Evropské unie, Descartovu cenu, se v pátek v Londýně podělili zástupci pěti vítězných mezinárodních týmů z různých oborů.
Jedním z nich byl Alain Fischer z pařížského výzkumného ústavu INSERM. Profesor Fischer spolu s kolegy ze Švédska, Itálie a Británie hledá lék pro děti s poruchou imunitního systému, kterou způsobuje jeden chybný gen. Pacienty ohrožuje jakákoli infekce, takže musí žít v nemocnici izolováni ve speciální bublině. Říká se jim proto „bublinové děti“.

Vědci z Fischerova týmu odebrali celkem sedmnácti takto nemocným dětem kostní dřeň a v laboratoři do ní vnesli správnou verzi genu. Pak jim dřeň vrátili do těla, kde začala vytvářet „správné“ bílé krvinky podstatné pro fungování imunity. Vyhráno stále ještě není, tři z léčených dětí poté onemocněly leukémií a jedno z nich zemřelo.

„Nyní pracujeme na tom, abychom postup udělali bezpečnějším. Zdá se, že to půjde, když pozměníme způsob vkládání genů do buněk,“ řekl Fischer v Londýně. „Připravujeme léčbu tří dalších genetických chorob malých dětí.“
Odborníci soudí, že oceněný vědecký tým prokázal správnost principu genové terapie. Tento postup může být v příštích letech používán i pro léčení řady dalších dědičných onemocnění, u dětí i dospělých. A proto se porota Descartovy ceny rozhodla členy týmu odměnit.

Prestižní ocenění dostaly dále čtyři evropské týmy, které se zabývají výzkumem fyzikálních vlastností materiálů, zkoumáním klimatických změn, výzkumem vesmírných objektů pulsarů a také zjišťováním, čím jsou ovlivňovány odlišné názory veřejnosti v různých evropských zemích.
O cenu soutěžil i projekt zkoumající kosmické záření, na němž se podílejí čeští vědci a který vy-užívá teleskopů, jež vyrobili optici z Turnova. Hlavní ocenění už na něj nezbylo, ovšem sám fakt, že se v celoevropské konkurenci probojoval až do finále, je velkým uznáním.

Snahou Evropské komise, která Descartovu cenu vyhlašuje a finančně dotuje, je získat pro ni stejnou prestiž, jakou má cena Nobelova. Rozdíl je v tom, že evropské ocenění má podpořit mezinárodní spolupráci, a proto se uděluje pouze mezinárodním týmům. Rovněž finanční odměna je nižší – Descartova cena činí celkem milión eur, z nichž každý tým dostal pětinu a musí ji použít na další výzkum.

Nobelovy ceny za vědu mají dohromady hodnotu trojnásobnou – zhruba milión eur pro odměněné za fyziku, totéž pro chemiky a také pro badatele v oboru medicíny. Nobelisté také mohou získané peníze použít, jak se jim zlíbí.

Sdílet tento příspěvek