Rozpočet EU pro rok 2006 je na světě

01.12.2005

Zástupci členských států EU, Evropského parlamentu a Evropské komise se dohodli na rozpočtu Evropské unie pro rok 2006.

Kompromisní rozpočet na příští rok počítá s výdaji ve výši 111,969 miliardy eur. Je to o půl miliardy víc, než kolik navrhovaly členské státy. Parlament tuto nabídku považoval za příliš nízkou a v prvním čtení navrhl výdaje ve výši 115,4 miliardy eur.

Rozpory se týkaly například konkrétních plateb z rozpočtu, zejména na projekty financované v nových členských státech z regionálních fondů EU. Tyto země s jejich navýšením prosazovaným parlamentem ne vždy souhlasily, protože to vyžaduje vyšší úsilí při čerpání peněz, které by jinak bylo možné spotřebovat později.

Upravený rozpočet počítá také s poněkud vyšší než původně plánovanou sumou na administrativu, což umožní pokračovat v náboru úředníků z nových členských států. Jinak se jeho struktura nemění – necelá polovina výdajů poplyne do zemědělství, více než třetina na projekty v chudších zemích a regionech, tedy také v nových členských státech.

Dohoda podléhá ještě formálnímu schválení v Radě ministrů EU a v Evropském parlamentu. Nemá nic společného s jednáním o příštím rozpočtovém rámci EU, který se týká příjmů a výdajů v letech 2007-13.

Sdílet tento příspěvek