Brusel: Cukr musí zlevnit

25.11.2005

V Bruselu byla schválena průlomová reforma systému podpor pro cukrovary a pěstitele řepy. Garantovaná cena řepy klesne za čtyři roky o 42,6 procenta, cukr zlevní o 36 procent.

Levnější cukr a s ním i výrobky, v nichž se používá. To čeká Evropskou unii v příštích letech. Ministři členských zemí totiž včera schválili průlomovou reformu systému podpor pro cukrovary a pěstitele řepy. Zatím je totiž cukr v unii třikrát dražší než na světovém trhu.
Ke změně ovšem unii donutil tlak Světové obchodní organizace WTO. Podle ní je ochrana evropského trhu a uměle držená cena cukru v unii už neúnosná. Unie musela reformu přijmout, aby obstála na nadcházejícím jednání WTO o uvolňování obchodu v Hongkongu.

Ministři tak po třídenních jednáních nakonec odsouhlasili, že garantovaná cena řepy klesne za čtyři roky o 42,6 procenta, cukr zlevní o 36 procent. Farmářům unie uhradí bezmála 65 procent rozdílu, cukrovarníkům nikoliv. Cukrovary navíc budou muset přispívat do zvláštního fondu na pomoc těm dosavadním konkurentům, kteří svou výrobu budou omezovat. Pro české firmy to znamená podle současné produkce částku bezmála 70 miliónů eur jen pro první rok.

Česko se reformy, která má postupně vést k produkci cukru jen v těch zemích a firmách, kde je to ekonomicky výhodné, příliš neobává. Francouzští vlastníci největších českých cukrovarů TTD Dobrovice potvrdili, že v zemi budou podnikat dál. „Důležité je, že nedojde k plošnému snížení výrobních kvót. Náš cukrovarnický průmysl je dostatečně konkurenceschopný a žádná omezení proto nečekáme,“ uvedl i ministr zemědělství Jan Mládek. Podle šéfa TTD Oldřicha Reinbergra však bude po zrušení minimálních cen cukru náročné odvádět peníze do fondu a garantovat cenu řepy rolníkům.

Pod tlakem WTO bude ale unie muset v reformách pokračovat. Mariann Fischerová-Boelová, komisařka pro zemědělství, příští rok předloží návrhy na reformy trhu s vínem i ovocem a zeleninou.

Sdílet tento příspěvek