EU dojednala reformu trhu s cukrem

24.11.2005

Ministři zemědělství akceptovali kompromis, podle něhož ceny cukru během čtyř let klesnou o 36 procent.

Evropští zemědělci mohou po rozhodnutí EU o reformě trhu s cukrem čekat redukci dotací. Ministři zemědělství rovněž akceptovali kompromis, podle něhož ceny cukru během čtyř let klesnou o 36 procent. Pěstitelé cukrové řepy mají být za pokles cen odškodněni do výše 64,2 procenta.

„Dohodli jsme se na radikální reformě cukerného pořádku, který se nezměnil skoro 40 let. Je to historický okamžik,“ prohlásila britská ministryně Margaret Beckettová, jejíž země EU předsedá.

Změny již několik požadovala Světová obchodní organizace (WTO), ale zemědělci v EU je odmítali s varováním, že spousta lidí přijde o práci. Ceny cukru mají klesnout ze stávající úrovně 631,9 eur za tunu, což je více než trojnásobek ceny na světovém trhu. Evropská komise původně navrhovala seškrtat ceny o 39 procent a kompenzovat pokles farmářům o 60 procent.

„Reforma byla schválena v principu tak, jak jsme čekali. Já to kvituji,“ řekl předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřich Reinbergr. Připustil, že domácím cukrovarům i pěstitelům řepy nastanou těžší časy. Navzdory poklesu cen ale podle něj výroba cukru v Česku bude pokračovat, zatímco v některých oblastech Evropy s vyššími náklady to bude obtížné.

Domácí producenti měli obavy především z původního návrhu reformy, který počítal s plošným krácením národních kvót a z Česka by udělal dovozce cukru. Snižování produkce se ale ČR zřejmě stejně nevyhne, protože podle výsledků jednání Světové obchodní organizace bude muset omezit export. Lze tedy čekat pokles výroby až o pětinu ze současných 550.000 tun, odhaduje Reingergr.

Komisařka Mariann Fischerovou-Bölová uvítala, že kompromis byl přijat konsensem; po dvou dnech jednání bylo všem jasné, že se nedá získat více. EU shodu potřebovala, aby evropský cukr přežil prohru ve Světové obchodní organizaci a přislíbené otevření trhu nejchudším zemím světa v roce 2009.

Podle experta na zemědělskou politiku Jorge Nuneze ze Střediska pro výzkum evropské politiky je reforma cukru potřebná a nevyhnutelná. „Unijní trh s cukrem je velmi deformovaný a způsobuje řadu problémů. Jsem rád, že se pokles cen podařilo prosadit,“ řekl. Snížení cen je podle Nuneze nezbytné i přesto, že nyní bude následovat obtížné přizpůsobovací období nejen pro některé země EU, ale i pro bývalé kolonie z Afriky, Karibiku a Pacifiku, které závisí na zvýhodněném přístupu svého cukru na evropský trh.

Dopadů na chudé země se obává i mezinárodní nezisková organizace Oxfam. „Rozvojové země byly obětovány unijní dohodě,“ reagoval šéf bruselské pobočky Luis Morago a dohodu označil za krutou. EU by podle něj měla připravit pro nejchudší země dlouhodobé kompenzace.

Proti reformě se dosud stavělo 11 zemí, které dohromady mohou zablokovat rozhodnutí. Britské předsednictví a komise jednaly s jednotlivými delegacemi během tří dnů, český ministr zemědělství Jan Mládek přišel během čtvrtečního brzkého rána. Postoj České republiky byl spíše kladný k nové reformě, Praha byla proti přílišnému rozmělnění reformy, ale nabídla ochotu k jisté pružnosti.

Sdílet tento příspěvek