EU: Zákaz dovozu okrasného ptactva potrvá do konce ledna

16.11.2005

Obavy z ptačí chřipky donutily Evropskou komisi prodloužit zákaz dovozu o dva měsíce.

Evropská unie prodloužila zákaz dovozu okrasného ptactva ze světa do konce ledna příštího roku. Důvodem prodloužení o dva měsíce jsou přetrvávající obavy z ptačí chřipky. Návrh Evropské komise posvětili i zástupci zemí na stálém potravinářském a veterinárním výboru.

Zákaz se týká komerčního dovozu všech ptáků chovaných v zajetí kromě drůbeže. Prodlouženy byly i restrikce dovozu ptáků, které si lidé vozí z dovolených. O prodloužení dalších restrikcí bude jednat zástupci členských států příští týden. Ročně se do zemí EU doveze řádově okolo 600.000 ptáků, v posledním čtvrtletí to bylo 232.000 kusů.
Důvodem prodloužení zákazu o dva měsíce jsou podle komise přetrvávající problémy s ptačí chřipkou na různých místech světa. Nemoc nadále řádí především v Asii, ale virus se objevuje rovněž v Rumunsku, Turecku či Chorvatsku. V Itálii byla minulý týden zjištěna méně infekční varianta viru H5N1. V britské karanténě uhynulo v říjnu na ptačí chřipku 53 kanárů dovezených z Tchaj- wanu.

Lidé tak budou moci do unie i nadále dovézt maximálně pět ptáků, pokud budou mít veterinární osvědčení, že postoupily očkování proti ptačí chřipce, či výsledky testů během desetidenní izolace byly negativní, popřípadě postoupí 30denní karanténu. Neomezené zůstávají dovozy opeřených domácích mazlíčků z Norska, Švýcarska, Lichtenštejnska, Andorry, Islandu, Řecka, Faerských ostrovů a San Marina, které EK pokládá za bezpečné.

Sdílet tento příspěvek