Německá koalice chce reformovat a investovat

14.11.2005
Šéfové německé SPD a CDU/CSU se po čtyřech týdnech vyjednávání konečně dohodli na definitivním znění koaliční dohody. Smlouva, kterou v sobotu představili zástupci všech stran, dle očekávání obsahuje mnoho škrtů a opatření, která Němce donutí více spořit.

Šéfové německé SPD a CDU/CSU se po čtyřech týdnech vyjednávání konečně dohodli na definitivním znění koaliční dohody. Smlouva, kterou v sobotu představili zástupci všech stran, dle očekávání obsahuje mnoho škrtů a opatření, která Němce donutí více spořit. Mnozí odborníci a zástupci firem a svazů ale plány považují za nedostatečné či mířící špatným směrem.

Cílem nové vlády je především snížit nezaměstnanost. „Vytvoření nových pracovních míst bude měřítkem úspěchu velké koalice,“ řekla Angela Merkelová, budoucí kancléřka a šéfka CDU. Země by se podle ní měla prostřednictvím reforem, které smlouva s názvem „Společně pro Německo – s odvahou a lidskostí“ obsahuje, dostat opět mezi evropskou špičku. „Německo by během deseti let mělo být mezi prvními třemi zeměmi v Evropě,“ dodala Merkelová.
Šéf CSU Edmund Stoiber, jenž měl původně v nové vládě zastávat post ministra hospodářství, pak za motiv koaliční dohody označil „souhru sanací, reformování a investování“.

Kroků, kterými toho budoucí vláda chce dosáhnout, je několik. Na jedné straně je to snížení výdajů, což pro Němce znamená škrtnutí mnoha dotací, jako například podpory na bydlení a mnoha daňových výhod. Na druhé straně to pro ně znamená i více platit – například při odvodech na důchodové pojištění či dani z přidané hodnoty, která se od roku 2007 zvýší ze 16 na 19 procent. Toto opatření se ale netýká potravin, ty nadále budou daněny procenty sedmi.

Kromě opatření, jež budou mít přímý dopad na příjmy, se ale Němci musí připravit například i na změny v zaměstnání. Vláda chce totiž prodloužit možnou zkušební lhůtu na dva roky. Kromě toho se od roku 2007 bude postupně zvyšovat i věk odchodu do důchodu ze 65 na 67 let.
Právě zvýšení DPH ale u mnoha odborníků naráží na kritiku. „To, že velká koalice svou práci začala s úmyslem drasticky zvýšit daně a odvody, bude mít pro růst a zaměstnanost v Německu negativní dopad,“ řekl agentuře DPA Dieter Hundt, šéf svazu zaměstnavatelů.

„Signál směrem k rozjezdu a vytvoření nových pracovních míst v Německu, ve který jsme doufali, nepřišel,“ komentoval dohodu prezident Německé průmyslové a obchodní komory Ludwig Georg Braun. Zvýšení DPH a snížení subvencí podle něj sníží koupěschopnost obyvatelstva.
„Představa, že je možné vytvořit až 300 tisíc nových pracovních míst, je definitivně nereálná,“ řekl časopisu Focus Bert Rürup, jeden z ekonomických poradců vlády.

Své funkční období chce přitom koalice zahájit vědomě protiústavním krokem. Pro příští rok totiž předloží rozpočet, jehož zadlužení bude dosahovat 41 miliardy eur, zatímco investice budou činit jen 23 miliard eur. Něco takového ústava nepovoluje – zadlužení podle jejího znění nesmí přesáhnout výši investic. „Když už musíme operovat, musíme pacienta nejdříve dostat do polohy, ve níž operaci přežije,“ uvedla Merkelová.
V roce 2007 chce vláda všechna pravidla již dodržet a zároveň splnit podmínku maastrichtské smlouvy, že deficit rozpočtu nesmí přesáhnout tři procenta HDP.

Schválit koaliční smlouvu musí ještě jednotlivé strany, jejichž sjezdy se budou konat dnes. Jednotný názor na dohodu nemají, nepřevažuje ani tábor zastánců, ani kritiků.
„Kdo chce, aby se Německo ubíralo správnou cestou, ten nám musí dát šanci,“ namítl šéf SPD Franz Müntefering. „To není žádný milostný vztah, ale účelová svatba,“ popsal pak velkou koalici Matthias Platzeck, který by měl být tento týden zvolen nástupcem Münteferinga.

Navzdory místy tvrdé kritice stran se ale všeobecně počítá s jejich souhlasem. V pátek by dohoda měla být podepsána a následující úterý pak Merkelová zvolena první německou kancléřkou.

Hlavní body koaliční dohody

Sdílet tento příspěvek