EP volá po přezkoumání absorpční schopnosti EU

14.11.2005
V Evropské unii se schyluje k novému sporu, který se týká rozšiřování. Někteří europoslanci totiž usilují o přezkoumání schopnosti „pětadvacítky“ přijímat další členy. A termín provedení této analýzy požadují ještě před vstupem Bulharska a Rumunska.

V Evropské unii se schyluje k novému sporu, který se týká rozšiřování. Evropský parlament totiž usiluje o přezkoumání schopnosti „pětadvacítky“ přijímat další členy. A termín provedení této analýzy požaduje ještě před vstupem Bulharska a Rumunska, který je naplánován na rok 2007.

Tento názor zastává předseda zahraničního výboru EP Elmar Brok. Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn ovšem takovou iniciativu odmítá. Podle něj je třeba počkat, dokud Evropská unie vyřeší vnitřní problémy a prosadí plánované reformy.

V nejnovější hodnotící zprávě Komise trvá na záměru přijmout do unie jako plnoprávné členy Bulharsko, Rumunsko, Turecko a Chorvatsko. Navíc navrhuje status kandidáta pro Makedonii. S ostatními balkánskými zeměmi chce pokračovat v předběžných rozhovorech.

Podle Rahna nemá v současnosti smysl posuzovat rozšiřovací schopnost unie, prvořadější je podle něj reforma celého bloku. „Starostlivě připravený a řízený proces rozšiřování je nejúčinnějším a nejúspěšnějším politickým nástrojem unie“,tvrdí. S tím ovšem nesouhlasí Brok.

Předpokládá se, že se Evropský parlament bude sporem zabírat na plenárním zasedání, které proběhne tento týden. Podle některých expertů chybí po zastavení procesu ratifikace evropské ústavní smlouvy zákonná opora pro vstup dalších členů.

Smlouva z Nice předpokládá maximálně 27 členů. Po předpokládaném vstupu Bulharska a Rumunska do EU tak vznikne právní vakuum.

Sdílet tento příspěvek