Německá koalice zatím drží, politici mírní krizi

03.11.2005
Německá velká koalice jako by připomínala drahocennou vázu z čínského porcelánu. Politici se kolem ní pohybují po špičkách, a když už s ní musí manipulovat, tak jen v sametových rukavičkách.

Německá velká koalice jako by připomínala drahocennou vázu z čínského porcelánu. Politici se kolem ní pohybují po špičkách, a když už s ní musí manipulovat, tak jen v sametových rukavičkách. Pouhé dva dny po politickém zemětřesení v SPD, kdy byly slyšet pochyby o její další existenci, se nyní snaží udělat vše pro to, aby se nerozbila.
Kromě politiků, kteří se ji snaží podpořit svými výroky, mají být důkazem také „tvrdá fakta“. Den co den proto přicházejí zprávy o tom, na čem všem se obě strany již dohodly.

Reformy běží

K dohodě včera došlo také v sekci financí, kde se jednalo například o zdanění firem či dani z přidané hodnoty. Ta by se podle zpráv tisku zřejmě měla zvýšit ze šestnácti na osmnáct procent.
Otevřená naopak zůstává oblast zahraniční politiky a politiky na trhu práce. Zde politici kladou důraz především na podporu zaměstnání starších lidí.
Dohodnout se naopak strany nedokázaly v otázce jaderné energetiky, kdy SPD zastává názor pomalého vyčleňování jaderných elektráren z provozu a CDU/CSU je naopak chce provozovat dále.

Důležitým prvkem, který by nyní koalici měl spojit, je ale budoucí šéf SPD, Matthias Platzeck. Ten má v čele strany nahradit Münteferinga, který na tento post nechce již kandidovat. Schválit ho ještě musí předsednictvo strany a sjezd, který se bude konat 14. listopadu.

Designovaný předseda Platzeck včera nominoval svůj nový tým. Podle prvních hodnocení personální krize německých sociálních demokratů povede k výrazným změnám v jejich vedení a ke generační obměně a omlazení strany. Nová ve sestava je výrazně mladší, než bylo dosavadní vedení SPD. Nikomu není nad 60 let. Chválu sklízí Platzeck, který je brandenburským premiérem, jak od SPD, tak od unie. „Předpokládám, že svými zkušenostmi přispěje k tomu, že SPD bude v této koalici stabilním partnerem,“ řekl Dieter Althaus, premiér Durynska a člen CDU. Narážel tak na fakt, že právě v Brandenbursku již obě strany spol přes rok vládnou. „S Platzeckem se nemusíme obávat posunu SPD doleva,“ dodal Jörg Schonbohm, šéf CDU v Brandenbursku.

Nepochopitelný Stoiber

Nehledě na to, že jeho vlastní strana Stoibera nyní kritizuje a politici v Bavorsku z jeho návratu příliš nadšení nejsou, připomněl unijním stranám hořkou historii. K podobnému rozkolu obou šéfů CDU a CSU již došlo za éry předsedů Helmuta Kohla a Franze-Josefa Strausse.

Sdílet tento příspěvek