Stoiber do Berlína nejde, Müntefering váhá

02.11.2005
Přežijí jednání v Německu o budoucí velké vládní koalici současnou politickou krizi? Někteří vysoce postavení politici o tom začínají pochybovat.

Přežijí jednání v Německu o budoucí velké vládní koalici současnou politickou krizi? Někteří vysoce postavení politici o tom začínají pochybovat.
„Je to strašné, v tuto chvíli je otevřené, zda tato koalice bude dále existovat,“ řekl včera místopředseda CDU Jürgen Rüttgers.
Poté co v pondělí předseda SPD, Franz Müntefering překvapivě oznámil, že nehodlá na svůj post kandidovat znovu a že váhá, zda v nové vládě vůbec usedne, se včera obdobně vyjádřil i šéf CSU Edmund Stoiber.

Roznětkou krize bylo pondělní hlasování pětačtyřicetičlenného předsednictva SPD o kandidátovi na post generálního tajemníka, kdy nezvítězil Kajo Wasserhövel, kandidát navržený Münteferingem. Ten rozhodnutí vzal jako „hlasování o sobě samém“ a rozhodl se svou kandidaturu stáhnout.
Včera však Müntefering uvedl, že je ochoten dostát vládní odpovědnosti a usednout do křesla vicekancléře a ministra práce a sociálních věcí. „Generační změna ve vedení strany nastává dříve, než jsem myslel. Chci pomoci jejímu naplnění z pozice ve vládě, pokud vláda vznikne, a v úzké spolupráci s těmi, kteří povedou SPD v budoucnosti,“ napsal svým spolustraníkům.

Podle mluvčího strany Larse Kühna má ale Münteferingův vstup do vlády řadu podmínek. Mezi nimi úspěšné uzavření koaličních jednání, které schválí sjezd SPD; ten zároveň musí Münteferinga pověřit, aby jako vicekancléř a ministr do vlády vstoupil.
Na sjezdu by se zároveň měl odhlasovat nový předseda. Kandidát na tuto funkci by měl být stanoven dnes, mezi hlavní adepty patří brandenburský premiér Matthias Platzeck a Kurt Beck, premiér Porýní-Falcka. Mnozí vysoce postavení politici SPD přitom Münteferinga prosí, aby zůstal. Dokonce i na internetu rychle vznikla iniciativa „wir-wollen-Franz“ (my chceme Franze), kde se sbírají podpisy na jeho podporu.

Münteferingův odchod a jeho rozporné výroky znejistily potenciálního koaličního partnera, konzervativní stranu CDU/CSU. Ta se bojí, že většina v SPD velkou koalici nechce a že stabilita budoucí vlády je ohrožena.
Prosazená kandidátka na generální tajemnici SPD, pětatřicetiletá Andrea Nahlesová, je totiž zástupkyní levice v SPD a často kritizovala hospodářské reformy odcházející vlády. To vzbuzuje obavy z levicového zvratu v SPD a větší ochoty k možné spolupráci s postkomunisty – nemyslitelné za Münteferinga. Včera se na Nahlesovou snesla kritika od spolustraníků, proto prý Nahlesová zvažuje, že se nakonec po rozpoutané bouři nebude o funkci generální tajemnice strany ucházet.

Krize se včera nevyhnula ani protistraně. Návrat do zemské politiky v Bavorsku včera nečekaně oznámil Edmund Stoiber. Ke svému rozhodnutí přitom podle informací německého tisku dospěl již v pondělí večer. Důvodem je podle něj fakt, že s odchodem Münteferinga odpadá zásadní část koalice. Stoibera, který se měl stát ministrem hospodářství, má nyní na tomto místě nahradit Michael Glos, šéf zemského svazu CSU.
Jedním z důvodů odchodu Stoibera byla ale podle německého tisku také nespokojenost s tím, jak budoucí kancléřka a šéfka CDU Angela Merkelová rozdělila pravomoci jednotlivých ministerstev.

Navzdory změnám se ale zástupci obou stran nyní snaží koalici udržet dále a rozptýlit pochyby o možném krachu jednání.
„Jsme ve vážné krizi, ale obě strany se snaží, aby ke koalici nakonec došlo. Měli bychom se držet časového plánu. Potřebujeme mít rychle akceschopnou vládu,“ řekl včera Dieter Althaus, ministr Durynska za CDU.
Včera proto dále probíhala koaliční jednání vybraných týmů, dokonce došlo k jistému průlomu v diskusi o reformě federalistického systému, který je jedním z hlavních úkolů nové vlády.
Vedoucími pracovních skupin SPD a CDU/CSU jsou v této oblasti přitom paradoxně právě Müntefering a Stoiber.

Sdílet tento příspěvek