Britové chtějí zahájit jednání o rozpočtu EU příští týden

02.11.2005

Pokud bude jednání zahájeno, půjde o první vážné rozhovory od červnového summitu EU, kdy jednání o budoucím unijním rozpočtu zkrachovala především kvůli sporu Francie a VB.

Britské prezidentství Evropské unie je připraveno odstartovat jednání o budoucím evropském rozpočtu pro období 2007-2013 příští týden. „Otevřeme jednání o finanční perspektivě příští pondělí“, uvedl pro agenturu Reuters britský ministr zahraničí Jack Straw. Pokud bude jednání zahájeno, půjde o první vážné rozhovory od červnového summitu EU, kdy jednání o budoucím unijním rozpočtu zkrachovala především kvůli sporu Francie a VB.

Nové zahájení jednání bude znamenat vzpruhu především pro nové členské státy unie. Ty v poslední době dávaly najevo výrazné rozčarování z toho, že britské předsednictví nevyvíjí v otázce rozpočtu téměř žádnou aktivitu. Když by se totiž nepodařilo uzavřít dohodu do konce roku, reálně hrozí, že přijdou o podporu z evropských strukturálních fondů.

Dosažení dohody ovšem bude velmi obtížné, protože většina států EU prosazuje konec britského rabatu z příspěvku do evropského rozpočtu, což Britové vytrvale odmítají. Tato neochota není ovšem jedinou překážkou: Britové naopak žádají změnu Společné zemědělské politiky EU, na jejíž stávající podobě až do roku 2013 trvá francouzská strana. Právě tento spor přispěl ke krachu červnových jednání.

Pokud ovšem britské předsednictví nedosáhne dohody o rozpočtu do konce roku, nebude to poprvé v historii EU, kdy bude budoucí finanční perspektiva uzavírána na poslední chvíli. Stávající rozpočet pro období 2000-2006 byl totiž uzavřen až v březnu 1999.

Částí nové odhody o rozpočtu může být „globalizační fond“, jehož vytvoření navrhla Evropská komise a který by měl přispět pracovníkům v ochraně před globalizací. Vytvoření fondu se ovšem mezi zástupci nových členských zemí nesetkává s pochopením, jeho zřízení nepovažují za nutné. Například podle estonského lídra Andruse Ansipa nový fond nezaručí vytvoření nových pracovních míst.

Sdílet tento příspěvek