Müntefering odchází, německá koalice se kýve

01.11.2005
Němečtí sociální demokraté si musí rychle najít nového předsedu. Stávající šéf strany Franz Müntefering včera překvapivě odmítl na tuto funkci v polovině listopadu znovu kandidovat.

Němečtí sociální demokraté si musí rychle najít nového předsedu. Stávající šéf strany Franz Müntefering včera překvapivě odmítl na tuto funkci v polovině listopadu znovu kandidovat. Důvodem byla vnitrostranická porážka při volbě generálního tajemníka, kdy se nepodařilo prosadit jím navrženého kandidáta. Pro stranu, která se nachází v horké fázi koaličních vyjednávání s CDU/CSU, to znamená citelné oslabení.

„Pozici, kterou jsme měli, budeme muset získat co nejdřív nazpátek,“ komentoval situaci Sigmar Gabriel, designovaný ministr životního prostředí.
Münteferingovi se v předkole jednání šéfů stran podařilo společně s kancléřem Gerhardem Schröderem vybojovat osm ministerských postů, sám se chtěl stát ministrem práce a vicekancléřem. Možnost, zda k tomu nyní dojde, nechal prozatím otevřenou.

Dopad to bude mít ale i na celou takzvanou velkou koalici. Podle německého tisku například své působení v kabinetu začal včera zvažovat i bavorský premiér a šéf CSU Edmund Stoiber. Jaké nyní bude personální složení vlády, začíná být opět nejasné.
Ke svému rozhodnutí Müntefering došel poté, co předsednictvo strany jasnou většinou podpořilo nominaci na generální tajemnici pětatřicetileté Andrey Nahlesové, členky levicového bloku.

„Za takových podmínek již nemohu být šéfem strany. Na to byl výsledek hlasování příliš jednoznačný,“ prohlásil. Pozice pětašedesátiletého Münteferinga, který vedení strany převzal od Gerharda Schrödera v březnu 2004, přitom v poslední době velmi sílila. „Původně jsem plánoval, že stranu obnovím a omladím v příštích čtyřech až pěti letech. To ale nyní půjde rychleji,“ dodal.

Krátce po jeho prohlášení se rozběhla diskuse o tom, kdo by se mohl stát předsedou novým. Za nadějné kandidáty jsou považováni brandenburský premiér Matthias Platzeck a Kurt Beck, předseda zemské vlády v Porýní-Falcku.
Přední politici SPD odchodu Münteferinga litují. „Stala se nehoda, protože lidé rozhodli, aniž by pomysleli na důsledky,“ řekl šéf frakce Ludwig Stiegler. Jeho kolega Joachim Po#223# dodal, že naivitu některých sociálních demokratů „nechápe“. Podle kancléře Schrödera nebude mít rozhodnutí Münteferinga na „vytvoření stabilní vlády v Německu žádný dopad“.

Místopředseda liberální FDP Rainer Brüderle naopak šéfku CDU a budoucí kancléřku Angelu Merkelovou vyzval, aby koaliční jednání zastavila. „V chaotické SPD se nyní volbou Nahlesové projevil jasný posun doleva,“ cituje ho ve svém dnešním vydání list Handelsblatt. Ještě včera večer se přitom zástupci CDU/CSU a SPD měli setkat ke čtvrtému kolu jednání.

Sdílet tento příspěvek