Lidé z nových členských zemí EU berou VB útokem

26.10.2005

Počet příchozích do Velké Británie výrazně převyšuje sumu pracovníků z nových členských zemí EU, kteří přicestovali za prací do Irska a Švédska.

Šestnáct měsíců po rozšíření unie přichází za prací do Velké Británie měsíčně průměrně 16 000 Východoevropanů. Tento počet výrazně překračuje očekávání bezprostředně po rozšíření, kdy vládní studie předpokládala, že se počet příchozích bude pohybovat mezi 5.000 až 13.000. I přesto je Británie podle zprávy listu New York Times schopná tyto pracovníky pojmout.

Velká Británie je spolu s Irskem a Švédskem, jednou ze zemí Evropské unie, které svůj pracovní trh otevřely nováčkům EU. Například ve Francii potřebují například polští dělníci, aby mohli v zemi pracovat, získat pracovní povolení. V minulém roce ho získalo 737 z nich. To znamená stejný počet, který přicestuje do Velké Británie za pouhé dva dny.

Podle červnové statistiky se ve Velké Británii zaregistrovalo již zhruba 232.000 uchazečů o práci z Polska, České republiky, Maďarska, Slovenska, Slovinska a tří pobaltských států. Nově příchozí pracují většinou jako řidiči autobusů, servírky nebo číšníci a stavební dělníci. I přes tento vysoký příliv pracovníků, britská vláda stále tvrdí, že má nedostatek zdravotních sester nebo konstruktérů.

Počet příchozích do Velké Británie výrazně převyšuje sumu pracovníků z nových členských zemí EU, kteří přicestovali za prací do Irska a Švédska. V Irsku se od loňského května do letošního srpna zaregistrovalo 128.000 lidí, ve Švédsku „pouhých“ 16.000.

Evropská komise v současnosti shromažďuje data z 12 států EU od rozšíření. Informace budou použity na speciální zprávu o volné pohybu pracovních sil, která by měla být k dispozici v lednu. Měla by obsahovat doporučení pro konkrétní kroky v oblasti pracovního trhu.

Nové členské státy nyní budou netrpělivě očekávat duben příštího roku, kdy by se mělo rozhodnout o definitivní délce restrikcí v „starých“ zemích EU, které své pracovní trhy dosud neotevřely. Například Německo a Rakousko již ale předem deklarovalo, že hodlají využít nejdelší možnou dobu pro uzavření svých trhů. Činí tak z důvodu vysoké nezaměstnanosti.

Sdílet tento příspěvek