Evropský soudní dvůr se distancoval od sporu o zákaz komunismu

19.10.2005
ESD se necítí kompetentní odpovědět na dotaz místního soudu, týkající se pře o maďarský zákaz používání symbolů totality.

Evropský soudní dvůr dal najevo, že se nehodlá plést do sporu mezi odpůrci a stoupenci zákazu propagace komunismu. Dvůr totiž z Lucemburku vzkázal do Budapešti, že se necítí kompetentní odpovědět na dotaz místního soudu, týkající se pře o maďarský zákaz používání symbolů totality. Maďarsko tento zákaz zakotvilo v polovině 90. let ve svém trestním právu – a toho se podle ESD právní rámec EU netýká.

Budapešťský případ se týká místopředsedy Maďarské dělnické strany. Attila Vajnai byl v únoru 2003 hlavní hvězdou komunistické demonstrace, na níž pěticípou rudou hvězdu odmítl odložit i po upozornění policistou, že si počíná v rozporu s paragrafem 269B, zakazujícím svastiky, blesky jednotek SS, srpy a kladiva i hvězdy. Následně okresní soud uložil hvězdu zabavit a provinilci pohrozil, že stráví rok za mřížemi, pokud se nepolepší.

Komunistický předák se však vzápětí odvolal k vyšší instanci, která se zase obrátila do Lucemburku k ESD o radu, jak zodpovědět otázku, proč třeba v Itálii, která je také členem EU, se smějí na demonstracích komunistické hvězdy nosit, a v Maďarsku ne? Tedy, zda paragraf 269B maďarského trestního řádu neodporuje unijním principům nediskriminace, respektování základních práv a záruk politických svobod.

ESD se však necítil kompetentní. Pamětníci připomínají, že se podobně vyvlékl i z jiného ožehavého trestního případu krátce po přistoupení Rakouska k EU. Tehdy zase šlo o výklad lidských práv rakouského soudce, který byl shledán vinným z vraždy.

V EU se počátkem letošního roku vášnivě debatovalo o návrzích zakázat symboly nacismu – a popřípadě i komunismu – v celé unii. Původní podnět zadal skandál, který vypukl poté, co se britský princ Harry objevil na jedné oslavě s hákovým křížem na rukávě. „Pětadvacítka“ se však neshodla a záležitost vyzněla do ztracena.

Sdílet tento příspěvek