Mandelson uklidňoval ministry i farmáře

18.10.2005

Podle evropského komisaře Mandelsona nechce EU využít světové obchodní rozhovory v rámci WTO ke změně Společné zemědělské politiky.

Podle evropského komisaře Petera Mandelsona nechce Evropská unie využít světové obchodní rozhovory v rámci WTO ke změně Společné zemědělské politiky (CAP). Komisař to sdělil na schůzce ministrů zahraničí, která byla iniciována francouzskou stranou. Zároveň ubezpečil novináře, že Evropská komise nemá v této otázce žádné tajné plány.

„Není absolutně v žádném zájmu komise, využít debaty o katarském kole k uspíšení nové fáze reformy CAP“, uvedl komisař. Jeho dnešní vyjádření mělo pravděpodobně uklidnit francouzské představitele, jejichž země je největším příjemcem unijní zemědělské pomoci a kteří se změn CAP v poslední době obávali.
Mandelson ve svém projevu dále uvedl, že by bylo „obrovskou chybou“ EU „troubit na poplach“ již na začátku rozhovorů. Po tomto vyjádření získal komisař zpět svůj mandát k vedení jednání.

Komisař se ocitl pod tlakem některých členských zemí poté, co představil nový unijní zemědělský plán v reakci na návrh Spojených států, jenž obsahoval snížení zemědělských dotací až o 70 procent. Především francouzští představitelé takové snížení podpor považují za neúnosné. Francouzská vláda proto nařkla Evropskou komisi z otevírání zemědělského trhu na úkor farmářů. Zároveň se jí nelíbí to, že členské státy nebyly o iniciativě Komise včas informovány.

Ústupky, které unie učinila v roce 2003 a pozdější nabídky na konec exportních podpor se jim zdají dostatečné. Tuto tezi zastávali i někteří představitelé farmářů. Například podle Organizace evropských farmářů bylo jednání Mandelsona „nepochopitelné“. Nevěřili totiž americkému návrhu na snížení zemědělských cel. Byli ovšem upozorněni šéfem WTO, Pascalem Lamym, že se americký návrh zakládá na reálném základě. Podle něj Američané učinili rozhodný krok k dosažení dohody.

Ministři zahraničních členských zemí ovšem dnes pokračování jednání dali zelenou. Ovšem také zároveň upozornili EK, že by své veškeré návrhy v rámci světových rozhovorů měla nejprve prokonzultovat se zástupci členských zemí, než je předloží na jednací stůl.

K urovnání neshod mezi EU a USA v otázce zemědělských podpor zbývá už jen pár týdnů. Předpokládá se totiž, že nová dohoda mezi oběma celky mohla být uzavřena na prosincovém zasedání WTO v Hong Kongu. Další příležitost k rozhovorům budou mít obě strany příští týden v Ženevě.

Sdílet tento příspěvek