Europarlament: Cirkus je kulturním dědictvím

14.10.2005
Klasický cirkus musí být uznán jako součást evropské kulturní tradice. Zprávu s tímto poselstvím z dílny německé europoslankyně Doris Packové včera odsouhlasil na plénu Evropský parlament (EP).

Klasický cirkus musí být uznán jako součást evropské kulturní tradice. Zprávu s tímto poselstvím z dílny německé europoslankyně Doris Packové včera odsouhlasil na plénu Evropský parlament (EP). Z jeho strany je to výzva, aby Evropská komise řešila problémy, kterým cirkusy po celé Evropě čelí.

„Uznání klasických cirkusů jako části evropské kultury ve všech zemích EU je rozhodně nejdůležitější z celé zprávy. Tím by se řešily i další problémy, jako je zaměstnávání artistů z nečlenských zemí,“ uvedla Packová.
Ve své zprávě se poslankyně z frakce Evropské lidové strany a Evropských demokratů zabývá také vzděláváním dětí cirkusáků, uznáním cirkusových škol jako adekvátního odborného vzdělání, vízy pro artisty z nečlenských zemí EU nebo uznáváním technických norem pro cirkusy v různých zemích unie.

„Jde o to, že cirkusové povolání v zásadě stojí na volném pohybu pracovních sil a volném pohybu zboží a služeb. To jsou hlavní zásady Evropské unie. Rozdílná regulace v různých členských zemích to ale cirkusům neumožňuje. Tyto překážky je třeba odstranit,“ uvádí se ve zprávě.
Poslanci, kteří včera zprávu valnou většinou schválili, mají na „cirkusovou výzvu“ rozporuplné názory.
„Zpráva je přínosná v části, kdy se kolegyně Packová věnuje vzdělávání dětí z cirkusových společenství. Bohužel je tato agenda zúžena jen na jednu profesní skupinu. Přitom takto mobilních profesí je více. Přivítal bych tedy komplexní řešení,“ řekl Tomáš Zatloukal, člen výboru EP pro kulturu a vzdělávání.

Ještě jasněji se vyjádřil jeho kolega z frakce Evropské lidové strany a Evropských demokratů Jan Zahradil. „Je nedůstojné, že se poslanci tímto zabývají nebo že to někdo seriózně předloží k jednání. Nedivil bych se pak, že sám Evropský parlament je vnímán jako cirkus.“
Nicméně europarlament se nezabývá kuriózní záležitostí poprvé. Jen nedávno smetl ze stolu předpisy o slunečním záření a ochraně zaměstnanců před ním, které v zásadě požadovaly, aby například servírky na zahrádkách restaurací neměly výstřihy. V rámci jednání o ochraně kytovců zase přišel návrh, aby byly zakázány podmořské radary, protože kytovce jejich signály matou. Že by pak nemohly námořní lodě přesně určovat svou polohu, už nikdo neřešil.

Snad nejkurióznější návrh však přednesla poslankyně Avril Doyleová. Ta se ve své řeči před plénem věnovala veverkám. Americké šedé veverky, které pronikly do Evropy, totiž vytlačují evropské zrzavé veverky. Doyleová se ve své interpelaci obrátila k Evropské komisi, respektive celé unii, cože s tím hodlá dělat.

Sdílet tento příspěvek