Evropská unie loví cizí „mozky“

29.09.2005
V rámci evropského programu Erasmus Mundus bylo s finanční podporou Generálního ředitelství EK pro vnější vztahy vytvořeno „čínské okno,“ které by mělo přitáhnout na evropské univerzity více studentů z asijských zemí.

Ředitel Generálního ředitelství EK pro vzdělávání Nikolaus van der Pas na semináři s názvem „Dokáže Evropa doběhnout trend ve vzdělávání?“, který organizovala organizace Friends for Europe, naléhal na potřebu spolupráce členských zemí v souvislosti s výměnou a studijními pobyty studentů pocházejících ze zemí mimo EU. Spolupráce je podle něj způsobem, jak předejít scénáři z USA, kde prudce poklesl počet zahraničních studentů.

Nová iniciativa přichází v době, kdy většina zemí kvůli obavám z teroristických útoků, omezuje udělování víz osobám z rizikových zemí. Existují totiž obavy, že opatření může odradit studenty z těchto zemí od příchodu na evropské univerzity.
Pas na semináři také uvedl, že v rámci evropského programu Erasmus Mundus bylo s finanční podporou Generálního ředitelství EK pro vnější vztahy vytvořeno „čínské okno,“ které by mělo přitáhnout na evropské univerzity více studentů z asijských zemí.

V reakci na otázku serveru Euractiv Pas dále sdělil, že se Komise neobává možného zasahování do soukromého financování do vzdělávacích systémů členských zemí. Kvalita výuky je podle něj zabezpečena Boloňským procesem a bude podle něj stále narůstat.

Sdílet tento příspěvek