EP zamítl návrh na uchovávání telekomunikačních dat

27.09.2005
Podle EP jsou opatření navržená VB, Francií, Irskem a Švédskem nepřiměřená, neboť by příliš narušila právo občanů na ochranu soukromí. Podobný návrh EK má však šanci na schválení.

Evropský parlament dnes zamítl podnět uchovávat až tři roky záznamy o telefonátech, textových a emailových zprávách občanů. Británie, Francie, Irsko a Švédsko chtějí ukládáním těchto údajů usnadnit prevenci, vyšetřování, odhalování a stíhání závažné trestné činnosti včetně terorismu. Podle EP jsou opatření v navrhovaném rozsahu nepřiměřená, neboť by příliš narušila právo občanů na ochranu soukromí. Poslanci nicméně uvítali kompromisní návrh Evropské komise, o němž mohou spolurozhodovat.

Cílem společného podnětu zmíněných členských států EU z dubna tohoto roku bylo zmenšit rozdíly v právních systémech členských států EU a vytvořit účinný a harmonický mechanismus pro archivaci zpracovaných a uchovávaných údajů. Samotný obsah komunikace by se sice nezaznamenával, záznamy o telefonátech, textových a emailových zprávách by se nicméně uchovávaly 12 až 36 měsíců.

Evropský parlament podnět zamítl na doporučení zpravodaje Alexandera Nuna Alvara, který zpochybnil nezbytnost navrhované legislativy a poukázal na nebezpečí porušení čl. 8 Evropské úmluvy o lidských právech, která zaručuje právo na respektování soukromí a korespondence. Podnět by podle něj znamenal velký zásah do ochrany osobních údajů a obrovské finanční zatížení pro telekomunikační firmy a poskytovatele internetových služeb.

Zároveň navrhl, aby se povinné ukládání dat, definice ukládaných údajů a doba jejich uchovávání řídilo odděleně jinou směrnicí. Její návrh Evropská komise předložila 21. září 2005. Členské státy Evropské unie a Evropský parlament o něm rozhodnou v rámci postupu spolurozhodování.

Sdílet tento příspěvek