Borrell varuje před devalvací myšlenek evropské solidarity

27.09.2005
Předseda Evropského parlamentu, Josep Borrell, zdůraznil, že se Evropská unie potřebuje po francouzském a nizozemském „ne“ evropské ústavě a po ztroskotání červnového summitu dostat ze slepé uličky.

Předseda Evropského parlamentu, Josep Borrell, ve svém pondělním projevu zdůraznil, že se Evropská unie potřebuje po francouzském a nizozemském „ne“ evropské ústavě a po ztroskotání červnového summitu dostat ze slepé uličky a propracovat se k dohodě o budoucích rozpočtech EU. Dohoda o rozpočtu pro období 2007-2013 by měla být podle Borrella uzavřena nejpozději do konce letošního roku.

„Unie prožívá těžké časy. Instituce v běžném chodu fungují normálně, ale evropský projekt zažívá krizi identity. Podle některých by se unie mohla zbavit vize, stačilo by zlepšit fungování trhů a pokračovat v rozšíření. Ale problém je mnohem hlubší, týká se politického smyslu i zeměpisné dimenze EU. Oba aspekty se nacházejí v mrtvém bodě. EP by měl pomoci nalézt východisko ze slepé uličky,“ řekl Borrell.

Varoval také před „postupnou devalvací myšlenek evropské solidarity“, jak se to projevilo na neshodách šéfů států a vlád nad budoucími rozpočty EU po roce 2007; právě ty označil za nejnaléhavější úkol, jinak by se unie mohla dostat do „dramatické situace“.

Naléhá proto na britského premiéra Tonyho Blaira, aby své náznaky idejí, ohlášených při červencovém převzetí předsednictví EU, přeměnil také v činy. Upozornil, že britské předsednictví v přípravě kompromisu, který by byl přijatelný pro všechny členské státy nijak nepokročilo.

V otázce přístupu Bulharska a Rumunska do unie Borrell doufá, že se tak stane v plánovaném termínu 1. ledna 2007.

Sdílet tento příspěvek