Sarkozy volá po „velké šestce“

26.09.2005
Lídr francouzské vládní strany UMP, Nikolas Sarkozy, prosazuje přeskupení vedoucích pozic v unii. Hlavní politické otázky unie by podle měly řešit, kromě Francie a Německa, i Itálie, Španělsko, Polsko a VB.

Lídr francouzské vládní strany UMP, Nikolas Sarkozy, volá po přeskupení vedoucích pozic v unii. Představil totiž svůj návrh na vytvoření silné „šestky,“ která by vedla ostatních devatenáct členských zemí.

Skupina by podle něj měla zahrnovat Německo, Francii, Itálii, Španělsko, Polsko a Velkou Británii. Měla by nahradit současnou francouzsko-německou koalici, která se zpravidla vyjadřuje k nejdůležitějším unijním otázkám. „Musíme otevřít francouzsko-německý vztah dalším čtyřem velkým evropským zemím, čímž by vedení unie zahrnulo 75 procent evropské populace,“ uvedl Sarkozy.

„G6“ by podle Sarkozyho mohla vést ekonomickou a monetární, zahraniční a vnitřní bezpečnostní politiku unie. Sarkozy předpokládá, že by vytvoření takové skupiny mohlo vyvést unii ze současné politické krize, do které se dostala po odmítnutí euroústavy v referendech ve Francii a Nizozemsku.

Podle Sarkozyho musí EU využít výhody, které jí plynou z globalizace a musí tuto globalizaci řídit. Odsoudil také podle něj nedostatečné úsilí unie k ochraně evropských obchodních zájmů, a deset dní před plánovanými vstupními rozhovory, zopakoval svůj odpor k přijetí Turecka do EU.

Sdílet tento příspěvek