Švýcaři se vyslovili pro volný pohyb nováčků EU

25.09.2005
Pro volný pohyb a postupné otevření pracovního trhu v referendu hlasovalo 56 procent obyvatel. Opatření má vstoupit v platnost od počátku roku 2007.

Většina Švýcarů se v referendu vyslovila pro to, aby dohoda s Evropskou unií o volném pohybu osob platila i na deset nových členů EU. Pro volný pohyb a postupné otevření pracovního trhu se vyslovilo 56 procent obyvatel. Vyplývá to výsledků referenda, které zveřejnila švýcarská televize SF1.

Dnes odhlasované rozhodnutí má vstoupit v platnost od počátku roku 2007. Švýcaři tak s větší převahou, než se čekalo, vyjádřili souhlas s návrhem vlády, aby dohoda Švýcarska s EU z června 2002 o volném pohybu s patnácti „starými“ členy unie byla rozšířena i na deset nových členů. Zároveň ale Švýcarsko přebírá omezení pro zaměstnávání občanů nových zemí unie, jaké si vymínila většina původních zemí EU. To znamená, že turistický volný vjezd českých občanů do helvétské konfederace začne platit od vstupu dohody v platnost (od roku 2007), ale možnost Čechů ucházet se ve Švýcarsku o zaměstnání bude postupně zmírňovanými kvótami omezena až do roku 2011.

Volný pohyb vyplyne z toho, že unijní nováčci a Švýcarsko budou od roku 2007 členy takzvaného schengenského prostoru EU. Členské země schengenské dohody přenášejí kontroly osob pouze na vnější hranice prostoru, zatímco uvnitř pohraniční kontroly zanikají.

Mezi Švýcary v posledních letech rostly obavy z příchodu levných pracovních sil. Průzkumy mínění proto naznačovaly, že výsledek dnešního referenda by mohl být těsný. Představitelé bernské vlády však varovali, že případný odmítavý výsledek plebiscitu by mohl ohrozit celou soustavu smluv mezi EU a Švýcarskem. Ty totiž byly přijaty s takzvanou gilotinovou klauzulí – buď platí všechny, nebo žádná. Šest ze sedmi smluv se již podařilo rozšířit i na nové členy unie, o sedmé – volném pohybu osob – se rozhodovalo dnes.

Předseda Evropské komise José Barroso blahopřál Švýcarům, že se zasadili o další krok k integraci národů evropského kontinentu a jeho ekonomik, který posílí soudržnost Evropy. Evropská komise v prohlášení upozornila, že dnešní rozhodnutí občanů umožní aplikovat celý bilaterální smluvní systém.

Podle českého komisaře Vladimíra Špidly, který má tuto oblast na starosti, „zazněl velmi pozitivní signál v celkovém kontextu debaty o volném pohybu pracovních sil uvnitř EU“. Špidla kritizuje snahy členských zemí pokračovat v kladení překážek pracovníkům z nových států a hodlá dokazovat, že to není potřeba.

Výsledek potěšil také zpravodajku EP pro Švýcarsko, britskou liberálku Dianu Wallisovou. „Je to další krok ke sblížení Švýcarska s EU,“ uvedla. Upozornila ovšem, že cesta bilaterálních dohod je už nyní vyčerpaná a je na švýcarské straně, aby rozhodla, co bude následovat – zda další pokus o členství v unii, nebo nic. Upozornila, že pro EU je pěstování složitého systému bilaterálních vztahů s malým Švýcarskem nákladné a obtížné.

Sdílet tento příspěvek