Poláci volí novou vládu, favoritem je pravice

25.09.2005
Polští voliči v dnešních volbách vybírají své zástupce do obou komor parlamentu, tedy 460 členů Sejmu a 100 senátorů. O poslanecká křesla usiluje téměř 11.000 kandidátů.

Úderem 06:00 SELČ se dnes v Polsku otevřely volební místnosti, v nichž může více než 30 milionů voličů rozhodnout o nové vládě. Všeobecně se očekává, že levice oslabená vlnou skandálů předá moc pravici.
Poláci budou vybírat své zástupce do obou komor parlamentu, tedy 460 členů Sejmu a 100 senátorů. O poslanecká křesla usiluje téměř 11.000 kandidátů. Na jedno místo tak připadá 23 zájemců. V minulých volbách před čtyřmi lety jich bylo 16.

Letos je na kandidátkách třikrát více mužů než žen. Mezi profesemi jsou nejčastěji zastoupeni učitelé. Více než 900 z nich chce katedru vyměnit za poslaneckou lavici. Často kandidují také ekonomové, právníci a rolníci. O poslanecká křesla usiluje i početná skupina studentů, lékařů, politologů a důchodců. Naopak pouze jeden kandidát uvedl, že se živí jako drvoštěp.
Hlavní otázkou voleb v Polsku je, která ze dvou nejsilnějších stran nakonec zvítězí a ve společné vládě obsadí křeslo premiéra. Šance konzervativního Práva a spravedlnosti a liberální Občanské platformy jsou totiž podle průzkumů vyrovnané.

Zajímavé také bude to, zda se do parlamentu dostane vládní Svaz demokratické levice. Jeho preference se totiž v poslední době pohybují kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sejmu.
Když před čtyřmi lety koalice Svazu demokratické levice a Unie práce vyhrála volby, hlasovalo pro ni více než 41 procent voličů. Na dramatickém poklesu obliby levice se nejvíce podepsaly aféry, se kterými byli vládní politici spojováni. Loni dokonce donutily k rezignaci bývalého premiéra Leszka Millera.

Poláci budou mít možnost volit do 20:00 SELČ. Ihned poté by měly být zveřejněny první odhady výsledků. Ty budou vycházet z odpovědí, které pracovníci agentur pro výzkum veřejného mínění získají od lidí opouštějících volební místnosti.
První průběžné výsledky hlasování zveřejní Státní volební komise asi kolem půlnoci po sečtení deseti procent volebních obvodů.

Sdílet tento příspěvek